Afbeelding

Dubbel Delft

vaste rubrieken

Het zijn wel bikkels, de stadsgenoten die rond de Spoorzone wonen. Neem nou deze oude foto: ook hier tieren de zandhopen en de kronkelige omleidingen welig. En dat was nog maar in de jaren zestig van de vorige eeuw, bij de start van de aanleg van het spoorviaduct.

Vervolgens kijken ze daar decennia lang tegen een betonnen onding aan om vervolgens jaren de voorbereidingen te zien van de nieuwe Spoorzone. Eerst heel lang graven en bouwen, nu weer volstorten en nieuwe starten en beplanting aanleggen. Het wordt nu langzaam maar zeker tijd om de bewoners te ontlasten. Op de Phoenixstraat, Westvest en Spoorsingel moet je echt goed uitkijken dat je, komende uit je eigen voordeur, niet volledig uit je schoenen wordt gereden. En gescholden. Want iedereen heeft natuurlijk altijd haast en heeft altijd gelijk. Op de oude foto is het tijdelijke voetgangerstunneltje prominent aanwezig. Het was de enige manier om van de Binnenwatersloot naar het Bolwerk / Havenstraat te komen. Voor het spoorviaduct moest helaas wel de oude stadsgracht naast de Phoenixstraat worden gedempt. De stadssingelgracht deed in vroeger eeuwen dienst als natuurlijke buffer tegen gespuis wat slechte bedoelingen had in de Prinsenstad. De vesting die aan de stad-zijde stond kende een aantal uitspringende, driehoekige delen van waar men een goed overzicht had over een deel van de buitenkant van de vesting. Dit werd bolwerk genoemd.

Ter hoogte van de Havenstraat lag ooit zo'n bolwerk; slechts de naam is overgebleven uit die tijd. Rond de vorige eeuwwisseling lag er links op deze locatie een spoorhaven. Goederen die per trein werden aangevoerd werden hier overgeslagen op boten, die dan voor verder transport door en rond de stad zorgden. De straat die op deze kleine haven uit kwam werd, inderdaad, Havenstraat genoemd. In latere jaren werd een flink deel gedempt voor auto- en treinverkeer. Op de foto van Tiemen van der Reijken zijn nog bedrijven te zien: Garage Bakker met benzinepompen voor de deur, de winkel van Hof van Delft, het hoekpand waar je Biscuits en Bonbons kon kopen, de firma WATEX. Aan het begin van de straat staat een koerier 'oude stijl', de toen bekende firma van Gend & Loos. Wat blijft intrigeren: de twee tassen…

Zie voor meer Dubbel Delft de website www.dubbeldelft.nl.

Afbeelding