De bloembakken in Tanthof zijn Frits Langerak een doorn in het oog.
De bloembakken in Tanthof zijn Frits Langerak een doorn in het oog.

WAT ik zeggen WIL

vaste rubrieken

Zundapp of Puch
DELFT - Met veel plezier lees ik de stukjes 'Dubbel Delft'. Zo ook in de editie van 9 juli, over de Wijnhaven. In dit stukje vraagt auteur Willem de Bie zich af of de bromfiets op de brug een Zundapp is. Die was toen razend populair, maar het is geen Zundapp. Als Puch-liefhebber kan ik u verzekeren dat het hier gaat om een Puch VS50 Sport delux. Dit model is in 1960 op de markt gekomen.

Daan van Ham, Delft

Bloembakken in Tanthof
DELFT - Tanthof Ondernemers Vereniging Delft (TOV) heeft 54 hanging baskets aan lantaarnpalen bevestigd en 65 compacte plantenbakken op de doorgaande wegen in Tanthof geplaatst. Elders hebben ondernemersverenigingen in de stad dit ook gedaan. Een lovend initiatief en de stad ziet er kleurrijk uit. Nu is het winkelcentrum in de Dasstraat in Tanthof Oost niet het toonbeeld van gezelligheid. TOV heeft de plank hier nu volledig misgeslagen er vijf grote en hoge roestcontainers te plaatsen onder de bomen. Bovenin de containers steken wat petunia's en een iel conifeertje uit. Ik kan met niet voorstellen dat het winkelend publiek en de plaatselijke ondernemers het aanzien van het winkelcentrum met deze bloembakken verbeterd zien. Dus TOV: graag hanging baskets aan de vijf aanwezige lantaarnpalen of vijf compacte bloembakken, zoals elders in de wijk geplaatst.

Frits Langerak, Delft

Droogte in Delft
DELFT - In de Delft op zondag van 2 juli las ik over de verdroging van het gebied van Delfland. Hierin word verteld dat het Hoogheemraadschap van Delfland grote hoeveelheden water uit het Brielse Meer laat aanvoeren om deze droogte te lijf te gaan. Ik stel me voor dat daaraan een behoorlijk prijskaartje hangt. Aan de andere kant van Delft ligt het terrein van DSM, waarop een aantal bronpompen 1200 kuub perfect schoon water per uur rechtstreeks de zee in pompen. Zou het geen idee zijn om dat grondwater in de Delftse Schie of het Haantje te pompen zodat het heel het Westland kan bereiken en daar mee de verdroging en verzilting te bestrijden?

Simon Toet, Delft

Reactie van de redactie
DELFT - U vroeg: kan het bij DSM opgepompte grondwater niet worden ingezet om de droogte in het Delfland-gebied te minderen? Een begrijpelijke vraag. Tijdens mijn onderzoek voor de reeks artikelen die ik sinds vorig jaar in Delft op Zondag heb geschreven over de grondwater-problematiek, welde die vraag ook bij mij op. Het antwoord toen, van de gemeente en het hoogheemraadschap kwam neer op: Nee, dat kan niet. Er zijn dus diverse onderzoeken gedaan naar mogelijk hergebruik van dat water, is mij verzekerd door deze twee overheden. Het van grote diepte (zo'n 40 meter) opgepompte grondwater bevat echter teveel 'mineralen', zoals zout en ijzer, om ander gebruik mogelijk te maken. Ook ongefilterd lozen van dat DSM-grondwater in sloten en vaarten kan niet, vanwege die natuurlijke 'vervuiling'.

Henk de Kat, namens de redactie