<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl

Hemd van het Lijf: Stef van den Heuvel

  vaste rubrieken

Stef van den Heuvel is een beeldhouwer die soms ook voor jurist speelt. De 55-jarige Delftenaar geniet van zijn werk en het leven in zijn stad.

1. Waarom wilde je in je atelier aan het Achterom worden gefotografeerd?
"Als jurist zit ik in een keurslijf met allerlei regels. Als ik hier in m'n atelier creatief bezig ben, dan gelden geen regels."

2. Wanneer wist je dat je beeldhouwer wilde worden?
"Een jaar of acht geleden kreeg in een super verjaardagscadeau: een weekend beeldhouwen. Meteen daarna ben ik er zelf mee aan de slag gegaan. Dat vond ik geweldig. Ik had toentertijd al lang geen beroep meer gedaan op m'n eigen creativiteit."

3. Wat vind je zo mooi aan beeldhouwen?
"Dat er zoveel geweldige en mooie stenen zijn. En anders dan met tekenen of schilderen is beeldhouwen 3D. Dat ligt me goed. Beeldhouwen gaat langzaam, maar dat vind ik niet erg. Ik wil het zorgvuldig doen. Ondertussen focus ik me alleen op het beeld. Dan verdwijnt alles dat verder in je hoofd speelt. Dan ben ik even weg uit de dagelijks wereld. Het is bijna een soort meditatie."

4. Behalve als het misgaat...
"Afhankelijk van hoe ver je bent, is dat frustrerend, ja. Ik heb weleens 300 uur aan een draakje gewerkt. Toen ik dat stond te polijsten viel het op de grond. Zo'n beeld is ontsproten uit m'n fantasie. Daar heb ik zoveel aandacht en liefde in gestopt dat het bijna als een kind voor je is. Als dat dan in honderden stukjes kapot valt, dan kan ik daar best een aantal dagen sacherijnig van zijn."

5. In hoeverre ben je nog jurist?
"Ik ben nog vier keer per week op de Haagse markt te vinden. Ik sta daar marktkooplui bij. Die zijn mondig, maar minder sterk op juridisch gebied."

6. Hoe was jij als kind?
"Ik was actief, ondernemend en risico-nemend. Tot m'n zestiende belandde ik elk jaar weleens in het ziekenhuis. Ik had geen last van angst. Als ik een boom zag wilde ik erin klimmen, ik dacht niet na over het risico. Ik groeide op aan de Gasthuislaan. Tot 1970, toen De Veste hier werd gebouwd. Het was een super leuke jeugd."

7. Vanwaar die opvallende lange grijze paardenstaart?
"Op m'n dertigste ben ik gestopt met naar de kapper gaan. Ik had toen net een periode achter de rug waarin ik heel fanatiek met hardlopen bezig was. Alles stond in dienst van de sport. Na m'n dertigste ben ik meer gaan stappen, meer lol gaan maken. En liet ik m'n haar groeien. Sindsdien is het nooit meer geknipt."

8. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
"... ging ik eens luisteren naar de inwoners, want er is heel veel kennis onder de Delftenaren. Ik zou hen meer bij de plannen betrekken. Het gaat goed met Delft, maar dat is, vind ik, ondanks het stadsbestuur en niet dankzij hen."

9. Wat is het mooiste dat je is overkomen?
"Vijftien jaar geleden ging m'n relatie uit, heb ik m'n baan opgezegd en m'n huis verkocht en ben ik een half jaar lang zonder plan door Zuid-Amerika gaan rondreizen. Het was mooi te zien hoe de mensen daar leefden, hoe ze elkaar hielpen en hoe dolblij ze waren met hele kleine dingen. Zo sprak ik een taxichauffeur die al twintig jaar lang dagelijks nachtdiensten draaide, zonder vakantie of iets. Maar hij was dolblij dat hij werk had. Wij hebben hier zoveel keuzes, maar dat maakt niet altijd gelukkiger."

10. Wil je nog iets kwijt?
"Ik maak hier zelf beelden, maar geef ook cursussen en workshops. Iedereen is welkom om eens een proefles te volgen en te ervaren hoe het is om iets uit een steen te bikken. Meer info is te vinden op www.stefvandenheuvel.com."

reageer als eerste

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419604&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>