Boksen vermindert de verschijnselen van de ziekte en kan het proces vertragen. Cor Mol, tweede van links (Foto: Koos Bommelé)
Boksen vermindert de verschijnselen van de ziekte en kan het proces vertragen. Cor Mol, tweede van links (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Boksles voor mensen met Parkinson

sport

DELFT - Kyokushin Delft geeft onder leiding van Cor Mol, gecertificeerd sporttrainer voor Parkinson, aangepaste sport-bokslessen. Boksen vermindert de verschijnselen van de ziekte en kan het proces vertragen.

Neuroloog Bas Bloem: “Parkinson is een ingewikkelde ziekte die voor een groot deel komt door een tekort aan de stof dopamine. Regelmatig sporten zou het verlies hieraan kunnen afremmen. Ook helpt het om nieuwe dopamine aan te maken.” Boksen is volgens Bloem geschikt voor mensen met Parkinson, omdat zij vaak moeite hebben met het doen van twee dingen tegelijk. “En boksen is natuurlijk bij uitstek iets waar je je balans moet houden, en de tegenstander of boksbal in de gaten moet houden.”
Tijdens de Parkinson bokstrainingen worden boksoefeningen gecombineerd met functionele oefeningen die zijn gericht op balans en kracht. “Verder zorgt de training ervoor dat je je sterker voelt en meer energie hebt”, vertelt Cor Mol. “Ook zou Parkinson Boksen de kwaliteit van leven verbeteren en je bouwt er flexibiliteit en snelheid mee op. En niet onbelangrijk: wie bokst, voelt zich even geen patiënt.”
Inmiddels zijn de Parkinson bokstrainingen een kleine maand bezig. Elke training begint met een warming-up, waarna de bokshandschoenen aan mogen. “We doen oefeningen waarvoor je het hele lichaam nodig hebt, stapje voor stapje. Iedereen gaat op zijn of haar eigen tempo vooruit.” Zodra de bokshandschoenen aangaan spat het enthousiasme van de deelnemers af. “Je ziet dat ze het sporten fijn vinden om te doen. Dat de oefeningen steeds een beetje beter gaan is natuurlijk fantastisch.”

Parkinson Boksen kan elke dinsdag van 18.45 uur tot 19.45 uur en zaterdag van 10.30 uur tot 11.30 uur in de sportzaal aan de Griegstraat 4. Meer informatie of deelnemen aan een vrijblijvende gratis proefles? Kijk op www.parkinsonboksendelft.nl of bel 06 532 111 94.