Tijmen van der Helm (16) na zijn prestigieuze overwinning in Castrol Toyota Racing Series in Nieuw-Zeeland.
Tijmen van der Helm (16) na zijn prestigieuze overwinning in Castrol Toyota Racing Series in Nieuw-Zeeland.

Tijmen (16) wint race in Castrol Toyota Racing Series

sport

DEN HOORN - Autocoureur Tijmen van der Helm (16) is de jongste coureur ooit die heeft deelgenomen aan de Castrol Toyota Racing Series. Naast zijn deelname aan de bekende race is Tijmen ook nog als winnaar uit de bus gekomen.

Door Anthony Michael van Oorschot

Jongste deelnemer
Tijmen won vorige week zondag als de jongste deelnemer de tweede race tijdens de laatste ronde van de Castrol Toyota Racing Series in Nieuw-Zeeland. Tijdens de tweede race nam Tijmen al snel de leiding en liet alle andere coureurs achter zich. Deze voorsprong wist Tijmen te behouden en is uiteindelijk de jongste deelnemer ooit die de prestigieuze titel binnen wist te halen.

Overwinning
Tijdens de trainingen voor het weekend hadden Tijmen en zijn team Kiwi Motorsport hun hoop nog gevestigd op een plaats in de top tien. Naarmate de grote dag naderde gingen de trainingen steeds beter en in vier van de vijf trainingen reed hij snelste tijd. Hierdoor werd er zelfs gehoopt op een top drie. Uiteindelijk heeft Tijmen deze verwachtingen meer dan waar gemaakt en heeft hij in de tweede race de nummer één titel binnen weten te slepen. Iets wat Tijmen nooit had durven dromen. De reactie van de vrienden en familie van Tijmen waren lovend en Tijmen en zijn team zijn dolgelukkig met deze overwinning.

Internationaal
Internationale races is voor Tijmen niks nieuws. Vorig jaar debuteerde Tijmen met MP Motorsport in de autosport in het Spaanse Formule 4-kampioenschap. De Castrol Toyota Racing Series in Nieuw-Zeeland legden meer gewicht in de schaal voor Tijmen. Dit vanwege het feit dat er onder anderen rijders met Formule 3-ervaring meedoen, twee rijders uit de Red Bull-Stal en rijders uit het Renault F1-opleidingsprogramma. Voor Tijmen dan ook een hele eer en prestatie om hier aan mee te mogen doen.

Het begin
Na deze overwinning laat Tijmen het er zeker niet bij zitten. Tijmen kan niet wachten om weer verder te trainen voor een van zijn volgende races. Het racen zit namelijk al sinds kleins af aan in zijn bloed. Op zijn zesde jaar is Tijmen begonnen met karten. Dit in navolgng van zijn vader die een bekwaam karter was. Op zijn veertiende is Tijmen begonnen met racen, wat hij zo ontzettend leuk vond dat hij hier eigenlijk nooit meer mee gestopt is. Stoppen ziet Tijmen voorlopig nog niet voor zich. ''In de toekomst hoop ik nog veel meer races te mogen maken en nieuwe titels te kunnen pakken. Ik kijk uit naar de toekomst en alles wat die in petto heeft voor mij op het gebied van racen'', vertelt de jonge coureur enthousiast.

Tevreden
Tijmen tevreden terug op zijn weken in Nieuw-Zeeland, waar hij aan drie van de vijf raceweekeindes meedeed. Daarnaast is Tijmen meer dan klaar voor de volgende stap. ''Het was mijn mooiste moment in de autosport tot nu toe", aldus een trotse Tijmen.