<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Sarai Trijsburg (met masker) verdedigt tegen Argentinië een corner uit
Sarai Trijsburg (met masker) verdedigt tegen Argentinië een corner uit (Foto: )

Delftse hockeyster Sarai scoort goud bij Maccabi Games!

  sport

DELFT - De Maccabi Games worden iedere vier jaar gehouden en worden vaak ook wel de 'Joodse Olympische Spelen' genoemd. Aan deze spelen mogen Joodse atleten meedoen, maar ook Israëli's ongeacht hun religieuze achtergrond. Tijdens deze Maccabi Games komen meer dan 3000 deelnemers afkomstig uit 36 landen uit in 19 verschillende sportdisciplines.

Door Ruud Stift

De eerste Maccabi Games werden gehouden in 1932, in Tel Aviv. In 1935 stond editie twee op de rol. Door de Tweede Wereldoorlog vonden de derde Maccabi Games pas in 1950 plaats.

Twee keer goud
De Delftse hockeyster Sarai Trijsburg, in de competitie uitkomend voor hockeyclub Rotterdam, heeft er twee deelnames opzitten. Vier jaar geleden pakte ze het goud in Berlijn en dit jaar deed ze dat nog een keer dunnetjes over in Boedapest. "De laatste jaren wordt het tweejaarlijkse toernooi om de twee jaar ofwel in een Europese hoofdstad (de European Maccabi Games) ofwel in Israël (de World Maccabi Games) gehouden. Twee jaar geleden, toen de hockeydames brons wonnen, was ik er niet bij."

Trainen
"In aanloop naar de Maccabi Games werd er vanaf maart getraind, in Amstelveen. Let wel: Naast de trainingen voor de reguliere hockeycompetitie waar iedere geselecteerde speelster in uitkomt. Daarnaast was er ook een aantal meiden die op basis van een beurs in Amerika studeerde en hockeyen. Daarom lukte het bij iedereen niet om altijd aanwezig te zijn. Meestal stonden we met 12 à 13 speelsters op een totaal van 16. Binnen de selectie ben ik de oudste van het stel met mijn 32 lentes. De 'granny', die geacht wordt een oogje in het zeil te houden, er zitten meiden bij van 14/15 jaar, te ondersteunen en ervoor te zorgen dat iedereen, inclusief de minder spelende dames blij zijn en gemotiveerd blijven. Bij het hockey mag je doorwisselen, maar het is niet meer dan logisch dat in de spannendste wedstrijden de beste speelsters aan bod komen. Momenteel bevat de selectie veel jonge speelsters en het frappante is dat de allerjongsten ook meteen de beste zijn, waaronder de keepster. Dit elftal kan dus nog jaren mee, maar ik weet niet of ik er de volgende keer bij ben. Het is mooi om te zien dat de meiden het op die jonge leeftijd al goed zelf oppakken. Het niveau? Te vergelijken met bijvoorbeeld een Hudito of DSHC dames I, dus 1e klasse."

Verwachtingen
Vergeleken met vier jaar terug was het team veel routine en ervaring kwijt geraakt. Oudere speelsters stopen ermee. Dat temperde de verwachtingen voor deze Maccabi Games."We gingen er blanco naar toe, mede omdat we niet goed wisten wat het niveau van de andere deelnemende teams was. We begonnen het toernooi met een zege op de Verenigde Staten, 3-1. Daarna speelden we gelijk tegen Duitsland, 0-0. Ook de laatste poulewedstrijd, tegen Argentinië, eindigde in een gelijkspel: 1-1. In de kruisfinale wisten we van Duitsland te winnen met 3-1, in de finale bonden we Argentinië aan de zegekar: 1-0 winst en goud!"

Feestje
De winst werd door de dames gevierd in een nachtclub. "Ja, dat hoort er natuurlijk bij. Het bleef nog lang onrustig die nacht. We waren al eerder met het hele team 'op trip' geweest tijdens de Games, naar Buda en Pest. We zijn ook bij andere sporten gaan kijken als de omstandigheden dat toelieten. Het tennistoernooi werd gespeeld tegenover ons hotel, dus daar zijn we de andere Oranjes gaan aanmoedigen. Bij die competitie deden spelers uit de top 200 van de wereld mee, dus dat loog er niet om. En dat maakt het leuk om mee te maken. Net als het futsal, een snel en technisch spelletje. Ook bij het veldvoetbal, de teams onder de 16 en 18, hebben we wedstrijden gekeken. Dat wordt wel een beetje van je verwacht, dat je elkaar steunt en bij elkaars wedstrijden je gezicht laat zien. Het toernooi is een heel leuk groepsproces, heel sociaal. We hadden ook veel contact met de andere hockeyploegen."

Drijfveer
"Ik ben trots op mijn roots. Daarom sta ik ook achter de gedachtegang, de drijfveer van het toernooi. Ik ben niet orthodox opgevoed, maar ik zie het samenzijn en de gesprekken die je daar voert als heel leerzaam en waardevol. Best wel apart dat het in Hongarije was, want dat land heeft momenteel een redelijk antisemitische regering. We moesten door röntgenscans voordat we de bus in gingen en bij alle hotels en sportcomplexen stonden zwaarbewapende politieagenten. Bezoekers zonder ID kwamen niet binnen. Apart om mee te maken. Er volgt zeker nog een reünie."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>