<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Trudy van Logchem en haar paard Enorm
Trudy van Logchem en haar paard Enorm (Foto: )

Trudy van Logchem enorm blij met Enorm

  sport

DEN HOORN - Trudy van Logchem (31) is dit dressuurseizoen op dreef met haar hoog sensitieve paard Enorm. Zij en Enorm vormen sinds hij als driejarig veulen op stal kwam een combinatie. Vanaf december 2018 kwam een tweede paard, Kindly Summer, de gelederen versterken. Trudy pendelt van beroep, kapster met eigen bedrijf, naar hobby.

Door Ruud Stift

"Ik rijd al paard vanaf mijn 5e. Je begint met het rijden van pony's, wat ik mee kreeg van mijn ouders. Het paard Universe, waar ik vanaf mijn 17e op reed, wakkerde het enthousiasme voor de dressuur aan. Hij kon de oefeningen goed aan en dat 'triggerde' mij om steeds beter te worden. Met Universe reed ik tot mijn 22e, eindigend in de ZZ-licht. De ZZ staat voor 'Zeer Zwaar'. Mijn huidige paard Enorm, waar ik inmiddels zeven jaar op rijd, en die ik zelf zadelmak heb gemaakt, is tien jaar oud. Het is een druk, enthousiast paard en dat is een uitdagende klus. Daar moet ik mijn trainingen goed op laten aansluiten. Kindly Summer is 4 jaar oud, een groot talent. Dit paard pakt het nog beter op dan Enorm, dus daar hoop ik snel stappen mee te maken."

Resultaten
Haar laatste podiumresultaat behaalde Trudy met Kindly Summer in juli tijdens de regiokampioenschappen dressuur in Heerjansdam. Door dit resultaat mag ze uitkomen op het NK in de klasse L2, het derde treetje binnen de basisdressuur.
"De basisdressuur eindigt met ZZ-licht, daarna volgt de overstap naar de Subtop. De Subtop is een soort van professioneel rijden. Niet voor mij hoor, ik beoefen de dressuursport als hobby naast het runnen van mijn eigen bedrijfje Trudy's Kniproute, hoewel ik sinds kort ook drie ochtendjes in de week de paarden van een familie in Maasdijk train. Binnen de Subtop wil ik met Enorm de sprong maken naar de Midden Tour, ofwel de Intermediaire 2. Als je in deze laatste klasse 60% resultaat weet te scoren, mag je Grand Prix rijden."
In mei scoorde Trudy met Enorm goed bij een Subtopwedstrijd (Inter 1) in Delft. Dit leverde hen in een grote groep met veel concurrentie een persoonlijk record op van 65,37%. "Met Enorm heb ik al veel beleefd en mooie resultaten geboekt. Op zijn 4e debuteerde ik met hem in de L1, een jaar later werd ik vijfde op het NK in de L2, vier jaar later tiende op het NK in het ZZ-licht en zeven jaar later draaien we goed mee in de Subtop! Prachtig, het is een super stoer paard. Het doel van dressuur is de ontwikkeling van het paard tot een 'happy athlete' door een harmonieuze en systematische opleiding. Het paard wordt soepel, ontspannen en los, maar ook tevreden en oplettend." De basisonderdelen bestaan o.a. uit wijken, achterwaarts, verruimingen in de stap, draf en galop en galopwissels om de pas (eners). Op hoger niveau komen daar de wisselseries, pirouettes, passage (dansen in draf) en piaffe (op de plaats dansen) bij. "De wissels bij Enorm zijn eigenlijk altijd raak, daar scoren we 'veilig' punten mee. Ook de passage en piaffe gaan goed. Dit zijn we druk aan het oefenen om de grote stap naar de Inter 2 te kunnen maken."

Trainers
De thuisbasis van de paarden is Stal van der Kraaij in Den Hoorn. "Hier train ik zo'n 3 à 4 uur per dag en 1x per week ga ik met de trailer langs bij één van mijn trainers, Gerdine Marée (in Honselersdijk) en Emmelie Scholtens (in Gorinchem) voor een specialistische trainingssessie. Wat ik met paarden heb? Ach, het is een virus. Als je het eenmaal hebt, raak je het niet meer kwijt."

Ruud Stift

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>