Peter Bommele, voorzitter van de Delftse bridgevereniging Gisolf bij een kaartdeelautomaat.
Peter Bommele, voorzitter van de Delftse bridgevereniging Gisolf bij een kaartdeelautomaat. Foto: Willem de Bie

'Samen meer dan de som der delen'

sport

DELFT - Peter Bommelé wordt geboren in de Rozenstraat in de Bijlenbuurt, ooit een wat op zichzelf staand en stoer wijkje achter de Hooikade, met een kapper, een slager, een kruidenier en andere winkels. Werken deed je in die tijd vooral bij de Kabelfabriek, de Oliefabriek en de Gistfabriek. Direct gevolgd door bedrijven als Braat, de Lijmfabriek en Hillen. Zowel Peter als zijn oom werkten bij de Gist.

Tekst & foto: Willem de Bie

De familie Bommelé verhuist naar het 'dorp' van de Gist, het Agnetapark, en kleine Peter is dan al druk bezig met voetballen. "Ik heb op de Lagere School gezeten in de Meesterstraat en ben toen naar het gymnasium op het Stanislas gegaan. Voetbal was mijn leven, veel trainen, veel voetballen. Als 17-jarige speelde ik al in het eerste van DHL; in de vijfde klas zelfs samen met mijn gymleraar. School vond ik wel belangrijk, maar ik ging vaak met zesjes over; een keer ben ik zelfs blijven zitten. Logischerwijs ging ik na mijn examen naar de Academie voor Lichamelijke Oefening. Helaas kreeg ik de eerste twee jaar blessures, waaronder een gescheurde kruisband, waardoor ik wel voor de theorie slaagde maar de praktijk helaas niet."

Faxen
"Net als mijn familie ben ik bij de Gistfabriek gaan werken, als statisticus. Statistiek en informatica boden nieuwe mogelijkheden. Bij de Gist werd in die tijd geneesmiddelen-onderzoek gedaan en was de biotechnologie in opkomst. In 1985 ben ik overgestapt naar de informatica; we moesten aantonen dat er financiële voordelen te behalen waren met het gebruik van de nieuwe technologieën. Dat werd onder meer gedaan door het in kaart brengen van de kosten van het gebruik van faxen; de directie had ook de visie om deze ontwikkeling te ondersteunen."

Voetbalpool
"Bij de Gist werd tijdens de lunchpauze door Engelsen gebridget en daar keken we hoe dat ging. Later ging ook mij vrouw met een vriendin een bridgecursus volgen en zij gingen bij 'Gisolf', de bridgeclub van de Gist spelen, die gebruik maakte van 'de Tent' in het Agnetapark. Ik ben daar toen ook lid van geworden. Ik werd op een bepaald moment gevraagd voor een bestuursfunctie, maar dat heb ik lange tijd kunnen afhouden; mijn vader was secretaris bij DHL en dat had impact op het gezin. Zo moesten wij als kinderen regelmatig op pad met formulieren van de voetbalpool, zegeltjes plakken en zo meer. Ik vond en vind dat je als lid van een vereniging je niet kunt onttrekken aan het vele werk dat gedaan moet worden, dat zie je anno 2019 helaas wel steeds meer. Uiteindelijk ben ik voorzitter geworden en doe dat nu zo'n 15 jaar met veel plezier!".

Ondernemen
"Bridgen is een populaire sport; alleen al in Delft zijn er vijf verenigingen en dan zijn er nog mensen die niet in verenigingsverband bridgen. En het is niet duur: bij ons ben je 83 euro per jaar kwijt en daarvoor kan je 50 avonden bridgen. Er zijn wel steeds minder goede accommodaties: de Tent, de Altenahoeve, het Witte Huis, ze hebben allemaal andere bestemmingen gekregen of zijn gesloopt. Wij maken ons dan ook, samen met andere Delftse verenigingen, hard voor een Denksportcentrum. Eén van de mogelijkheden die we onderzocht hebben is samenwerking met Perspectief op hun locatie aan de Vulcanusweg. Hoewel beide partijen de voordelen zagen van deze samenwerking is het er tot op heden niet van gekomen – mede door de kosten die gepaard gaan met de verbouwing van een garage naar een ruimte waar mensen hun sport kunnen beoefenen. Kortom maatschappelijk ondernemen in de sport, samen meer dan de som der delen."

Stroef
"We doen al lang pogingen om het van de grond te krijgen maar het loopt stroef. Andere optie is een (sport)kantine van een andere club gebruiken op het moment dat ze 'm niet zelf nodig hebben. Dat gebeurt nu al, maar dat beperkt zich tot een avond. We kunnen als vereniging geen andere activiteiten ontplooien tenzij we hiervoor apart een ruimte huren. We zoeken een ruimte van zo'n 350 m2, waar we, samen met andere denksport-clubs, het beheer over kunnen voeren. Met het geld dat overblijft kan je innoveren en meer voor de gemeenschap betekenen. De samenleving vergrijst, sommigen verliezen een partner en dan is bridge een goed sociaal vangnet."

Zomerdrives
"Momenteel hebben we een speciale lijn opgezet voor beginners, recreatief en laagdrempelig. Tot eind augustus is iedereen welkom op donderdagavond in de kantine van MIDI aan de Sportring 10; inschrijven om 19.15 uur, start om 19.30 uur. Kijk ook op de website: www.bc-gisolf.nl bij 'aanmelden zomerdrives'."