<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Johan de Hoog is tegenwoordig weer helemaal is zijn element als assistent-scheidsrechter bij de hoofdmacht van DSVP. (foto: Roel van Dorsten)
Johan de Hoog is tegenwoordig weer helemaal is zijn element als assistent-scheidsrechter bij de hoofdmacht van DSVP. (foto: Roel van Dorsten) (Foto: Roel van Dorsten)

Hoe gaat het met Johan de Hoog?

  sport

PIJNACKER - Johan de Hoog (65) speelde in de selectie van Nootdorp, maar maakte vooral naam als scheidsrechter.

Van jongs af voetballen was er voor De Hoog niet bij. "Want wij moesten als kinderen werken in het tuindersbedrijf van mijn ouders. Ik heb jaren lopen zeuren, maar voetballen was er niet bij. We woonden in Oude Leede en toen ik naar de tuinbouwschool ging, leerde ik jongens van DSVP kennen. Op mijn achttiende ben ik er lid geworden."

- Hoe was dat?
"Het was een leuke tijd. Ik belandde in het derde, was leider bij de junioren en gaf ook spelregelles. Via mijn werk kreeg ik veel contacten in Nootdorp, waardoor klanten me vroegen of het niets voor mij was om bij SV Nootdorp te komen voetballen. Ik heb de overstap gemaakt en speelde onder Jan van der Velden in het tweede. We zijn in die tijd zelfs nog gepromoveerd."

- Wanneer stopte je?
"Toen ik net in de dertig was. In die tijd was Giel Stig mijn buurman en hij was scheidsrechter. Rob van Winden en hij vroegen me of het niets voor mij zou zijn om ook te gaan fluiten. Dat ben ik op een gegeven moment ook gaan doen. In het begin weet ik nog dat ik eens een jeugdtoernooi bij Vitesse Delft floot. Mijn vrouw en dochter stonden langs de lijn en mijn dochter vroeg zich af waarom iedereen nou zo boos was op pappa."

- En toen de senioren...
"Ja, ik ben begonnen in de onderbond. Ik ben er nog steeds van overtuigd dat elke scheidsrechter daar zou moeten beginnen, want daar leer je hoe het moet. In die tijd had je clubs als SOA en Paraat. Ik heb daar heel wat meegemaakt qua intimidatie. Soms maakten we als scheidsrechters onderling afspraken, dat we elkaar zouden ophalen. Dat je gebeld werd met de mededeling: 'Als jij zorgt dat je over drie minuten met je auto voor het hek staat, sprint ik de bestuurskamer uit'."

- Moest je ook op cursus?
"Uiteraard en dat was ook een prachtige tijd. Ik zat bij Mario van den Ende en Dick Jol in de groep. Je zag dat ze het allebei ver zouden gaan schoppen, alleen op een andere manier. Dick blufte zich toen ook al overal doorheen."

- Hadden jullie onderling veel contact?
"Jazeker, we kwamen regelmatig bijeen en hebben onlangs nog een reünie gehad bij Bert Kok. Verder waren bij het zomeravondvoetbal van Martin Stoelinga en de befaamde rikketikke tik van Bram Kok bij Vitesse Delft zowel de sfeer als het voetbal bijzonder goed. Wij zorgden ervoor dat er scheidsrechters waren."

- Wanneer stopte je?
"Ik had pas promotie gemaakt naar de eerste klasse en vlagde bij een beslissingswedstrijd in Heerjansdam. De wedstrijd begon laat en de supporters hadden al een slokkie op. Het werd verlenging en de scheidsrechter trok twee keer terecht rood. De sfeer was grimmig, we sprintten van het veld en net toen we de kleedkamer hadden bereikt, vloog de sponning uit de deur en kregen we klappen. Ik ben nog anderhalf jaar doorgegaan, maar vond het plezier in het fluiten nooit meer terug."

- En toen?
"Heb ik genoten van de hardloop- en schaatssuccessen van mijn dochters. Toen ze wat ouder waren, vroeg Dick van der Kooij of ik leider wilde worden bij het derde van DSVP. Na een paar jaar werd ik 'gepromoveerd' naar het eerste. Ik heb er een prachtige tijd gehad met Marcel de Letter, Peter Klomp en John de Letter. Sinds vorig seizoen ben ik weer grensrechter bij het eerste."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>