Logo delftopzondag.nl
Foto:

"Het is veel normaler geworden dat een meisje voetbalt"

  sport

DELFT – Charlotte Treffers (24) is verdediger bij Dames 1 van SEP. "Er is nu veel meer belangstelling voor vrouwenvoetbal dan vroeger."

"Van het moment dat ik kon lopen schopte ik tegen een bal aan", herinnert Charlotte zich. Op haar zevende kwam ze bij de club waar ze nu nog steeds thuis is: SEP.
Charlotte rondde onlangs haar studie Elektrotechniek aan de TU af. Ook niet een omgeving die rijk aan vrouwen is, en zo was het indertijd bij SEP ook: "Ik was het enige meisje." Voor haar teamgenoten maakte dat niets uit, maar Charlotte merkte dat haar tegenstanders haar nog wel eens onderschatten: "Die dachten dat ze me wel even konden uitspelen. Het was heel leuk om te zien hoe ze reageerden als dat dan niet lukte."

Spelinzicht
Rond haar zestiende verliet Charlotte de jeugd en kwam in het damesteam terecht. "Daar moest ik wel even aan wennen. Er kwam meer tactiek bij kijken. Een goede les. Als verdediger moet ik het vooral van mijn spelinzicht hebben. Ik zie meestal wel waar de bal terecht gaat komen en dan is het zaak net even wat eerder te starten dan mijn tegenstandster.
Met haar 17 jaar ervaring ziet Charlotte dat er wel het nodige verandert in het vrouwenvoetbal: "Het is nu veel normaler geworden dat een vrouw of meisje voetbalt. Er is ook meer aandacht voor gekomen, ook vanuit de media." Dat merkt ze ook op haar eigen vereniging: "Er komt meer publiek de laatste jaren."

Oranje
De goede prestaties van de Oranje Leeuwinnen dragen daar zeker aan bij, denkt Charlotte. Ze probeert de verrichtingen van het Nederlands dameselftal ook wel een beetje te volgen. "De nadruk ligt wel een beetje op de spitsen, maar er staat ook een prima middenveld. Het gaat te ver om te zeggen dat ze een voorbeeld zijn. Maar ik vind wel dat ze het goed doen."

Meer berichten