<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Renate Overhage, enthousiaste voorzitter van de Delftse Watersport Vereniging
Renate Overhage, enthousiaste voorzitter van de Delftse Watersport Vereniging (Foto: Willem de Bie)

'Voor mij is zeilen vrijheid en het spel met de elementen'

  sport

DELFT - Renate Overhage wordt op school door een klasgenoot gevraagd om mee te gaan zeilen op de plassen bij Loosdrecht. Dat bevalt haar zo goed dat ze vanaf dat moment, tot op de dag van vandaag, verknocht is aan de zeilsport. Renate is de eerste vrouwelijke voorzitter van de Delftse Watersportvereniging DWSV.

Tekst en foto: Willem de Bie

"Ik was zo enthousiast dat ik direct die zomer een week naar een zeilschool in Friesland ben gegaan om de kneepjes van de sport te leren. Datzelfde najaar heb ik ook de instructeurs opleiding gedaan, blijkbaar had ik talent voor het zeilen. Al snel hadden we onze eigen boot, een 'Laser 2', en gingen veel het water op. Door veel te zeilen en allerlei trainingen te volgen kon ik uiteindelijk ook zelf instructeurs opleiden.

Waarschip
Na mijn studietijd had ik voldoende gespaard om uiteindelijk een 'Waarschip 725' te kopen; dat is een kwart-tonner van 7,25 m lang met slaapplaatsen voor vier personen. Toen onze dochter 14 was, en ze ook wel eens vriendinnen wilde meenemen, hebben we ook een kleinere boot gekocht, een 'Waarschip 600'. En zo kunnen we nu met twee boten inclusief dochter en vriendinnen het water op. Overigens niet nadat dochterlief ook de nodige trainingen en brevetten had gehaald; zij kan nu zelfstandig varen, Inclusief manoeuvres als in en uit een sluis en aanleggen."

Vijf ton
"DWSV is een vereniging met 320 leden met een haventje aan de Buitenwatersloot en ook faciliteiten in Maasland, aan de Foppenplas. De Randstad is wel vol, maar varend ben je binnen een half uur in bijvoorbeeld het prachtige Midden Delfland gebied. Voorjaar, de natuur, vogels, het is daar fantastisch mooi! DWSV is een gemoedelijke vereniging met gezellige mensen. Het voor elkaar zorgen, ook als er iets is, is een standaard eigenschap van de leden. Ooit in 1934 begonnen met een club mensen die het leuk vonden om kano's en roeiboten te bouwen. Wat later wilde ze ook 16 kwadraat zeilboten bouwen en toen is het perceel aan de Buitenwatersloot gekocht.

Botenwagen
We hebben daar nu een goede loods waarbinnen de houten boten liggen en de rest staat buiten. Met een botenwagen en twee kranen die zo'n 5 ton kunnen hijsen halen we alles in en uit het water. Leden van de vereniging zijn verplicht om twee dagen te helpen met dat in en uit het water halen. Ook vragen we om twee werk avonden per jaar aanwezig te zijn om te klussen. Voor mij is zeilen vrijheid, het spel met de elementen; het is nooit hetzelfde. Vaak zit je in een mooie verstilde omgeving waarbij ik erg kan genieten van de rust.

Optimisten
Op sommige locaties, zoals de Kaag en Nieuwkoop, kan het in de zomer best wel eens druk zijn, maar er zijn genoeg andere plekken waar dat erg meevalt. We brengen het enthousiasme voor het zeilen ook over aan onze jeugd, de 'Watersprieten', kinderen vanaf een jaar of acht. Vrijwilligers geven ze les in eigen bootjes, de zogenaamde 'Optimisten': een rechthoekig bakje met een zeil waar precies een kind in kan zitten. Onderdeel van de opleiding is ook de zogenaamde zwembad les, waarbij een 'Optimist' in het zwembad ligt en er onder meer geoefend wordt met het omslaan van de boot. Voor de ouderen hebben we een aantal tweemans zwaardboten. "

Mannenwereld
"Een paar jaar geleden ben ik gevraagd om voorzitter te worden; ik heb ja gezegd op voorwaarde dat ik het wel op mijn manier wilde doen. Dat was best even wennen in de mannenwereld die de zeilsport toch is. De vereniging maakt nu een verandering door met onder andere een jongere groep leden die op een andere manier tegen watersport aankijkt. Men verwacht meer professionaliteit: zaken moeten goed en veilig geregeld zijn en ook op een manier die past bij deze tijd. Het zeer actieve bestuur is bezig met een toekomstvisie, kennis aanboren bij leden, werk beschrijven, protocollen, een moderne websites, zonnepanelen, goede beveiliging en meer van dat. De opmerking 'zo doen we dat nu eenmaal hier altijd' hoor je steeds minder".

Watersprieten
"Momenteel zijn we in gesprek met de gemeente voor de herinrichting van de foppenhaven waarbij wij graag een nieuw clubgebouw willen neerzetten. Op 6 april gaan de eerste boten in het water en dat is eigenlijk de start van ons zeilseizoen. In mei, als het water wat warmer is, gaan ook de 'Watersprieten' het water op. Goed om te weten dat er nog plaats is: voor 200 euro krijg je tien lessen en een kamp van twee dagen. Erg leuk voor kinderen!" Kijk ook op www.dwsv.nl.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>