<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
De organisatoren van de Delfia jeugdkampreünie (v.l.n.r. Peter en Tineke Otterspeer, Jaap en Antoinette Pico, Dik van der Mast en Bert Haak) én de Bert Haak wisseltrofee zijn klaar voor 12 april. (foto: Roel van Dorsten)
De organisatoren van de Delfia jeugdkampreünie (v.l.n.r. Peter en Tineke Otterspeer, Jaap en Antoinette Pico, Dik van der Mast en Bert Haak) én de Bert Haak wisseltrofee zijn klaar voor 12 april. (foto: Roel van Dorsten) (Foto: Roel van Dorsten)

Delfiafamilie weer even bijeen tijdens de Delfia jeugdkampenreünie

  sport

DELFT - Decennialang was het een begrip: de jeugdkampen van Delfia. Aan deze prachtige traditie kwam ruim tien jaar geleden een eind. Tijd voor een reünie, vond de kern van de begeleidingsstaf. Deze vindt op vrijdag 12 april plaats in de kantine van Full Speed.

Door: Alphons de Wit jr.

Zet Tineke en Peter Otterspeer, Antoinette en Jaap Pico, Bert Haak en Dik van der Mast bij elkaar in een ruimte en de anekdotes vliegen je om de oren. "Weten jullie nog dat we in Gilze waren en het bos vol met eikenprocessierupsen zat? De kinderen vonden al die cocons fantastisch, maar een paar dagen later hadden ze allemaal uitslag. We doopten het kamp om tot het Delfia jeukkamp en na een bezoekje aan een arts kwamen we met tubes zalf terug, die we drie dagen lang bij iedereen op moesten smeren", vertelt Peter Otterspeer. "Of die keer dat zo'n jongen van een jaar of vijftien in zijn grappie gestoken was door een mug", gaat Bert Haak verder. "Daarmee kwamen ze naar mij toe, maar ik wist er geen raad mee. Daarom heb ik hem naar de dames toe gestuurd en zij hebben hem van onder tot boven met mosterd ingesmeerd." Het zijn slechts enkele anekdotes uit bijna veertig jaar Delfia-jeugdkampen.
"In het begin waren er de KNVB-jeugdkampen, die door de bond werden georganiseerd, vooral voor kinderen uit gezinnen die zich een vakantie niet konden veroorloven", blikt Bert Haak terug. "Ik ben op twee van die kampen mee geweest en daarna hebben we ons eigen kamp opgezet. In het begin was dat de laatste week van de zomervakantie, maar later de eerste. We hebben door de jaren heen heel wat locaties aangedaan. Zelf heb ik zevendertig kampen meegemaakt: twee vanuit de KNVB en vijfendertig vanuit Delfia."

Trofee
Na zijn dertigste kamp werd de Bert Haak-trofee geïntroduceerd. "Dat is een wisselbeker voor een jongen die zich gedurende de week op verschillende gebieden onderscheidde. Hartstikke leuk dat mijn naam eraan verbonden is natuurlijk, maar ik hecht er niet zo'n waarde aan."
Waar de bedoeling oorspronkelijk was om kinderen uit de wat minder bemiddelde gezinnen een vakantie-ervaring te gunnen, werd het jeugdkamp al snel voor elk jeugdlid een must. "Want uiteindelijk werd het vooral een heel leuke week weg, waarin voetbal wel een rol speelde, maar waarin vooral ook allerlei andere activiteiten plaatsvonden", weet Dik van der Mast. "We vertrokken op zaterdag met meestal tussen de zestig en tachtig jeugdleden van tussen de zes en de achttien jaar en hadden een week lang een programma voor ze, waarbij ze van 's morgen negen tot rond middernacht werden beziggehouden met allerlei activiteiten."
Ook voor de inwendige mens werd gezorgd. "In die tijd aten we tussen de middag altijd de warme maaltijd", blikt Antoinette Pico terug. "Tineke Otterspeer, Bert Haak en ik stonden in de keuken. Ik weet nog dat ik op een dag eens vijftien kilo aardappelen heb geschild." Met liefde, want de kampen gaven zeer veel voldoening. Etenswaren werden door leden en andere sponsors bijeengebracht, zodat het de jeugdige kampgangers aan niets ontbrak.

Wachtlijst
In de ruim veertig edities van het jeugdkamp heeft de harde kern van de begeleiding heel wat voetballers voorbij zien komen. "Het mooie was dat een heel aantal jongens dat als jeugdlid meeging, later toetrad tot de begeleidingsstaf", vertelt Peter Otterspeer. "Zo heb ik nog op de wachtlijst gestaan om mee te mogen als begeleider. Het was echt iets dat ontzettend leefde binnen de club."
Het idee om een reünie te organiseren broeide al een tijdje. "Op Facebook heb ik contact met een heel aantal oud-Delfianen en dan hebben we het nog weleens over die kampen", vertelt Otterspeer. "En dan zeggen die jongens dat het leuk zou zijn om weer eens samen te komen. Een tijdje geleden belde Jaap Pico met het idee om dat ook daadwerkelijk te doen en toen zijn we bij elkaar gaan zitten."
Het leidde uiteindelijk tot een prachtig programma, waarin een aantal traditionele kampmomenten natuurlijk niet mag ontbreken. "Zo worden oude foto's en films vertoond, wat we vroeger een maand na het kamp altijd deden. En natuurlijk zorgt Robbie van Leeuwen weer voor een mystery guest, wat hij vroeger op de bonte avond ook altijd deed. Natuurlijk bestaat de gelegenheid om gewoon lekker onder het genot van een drankje te kletsen, want veel van die jongens van toen zullen elkaar niet vaak meer spreken. Verder kun je ook met de Bert Haak-trofee op de foto. Het vindt plaats in de kantine van Full Speed en begint om 20.00 uur en zal tot rond middernacht duren. We hopen op zoveel mogelijk aanmeldingen." Inschrijven voor de reünie kan via een link (menubalk) op de website van Delfia.

Alphons de Wit

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Heeft u gestemd voor Europese Parlementsverkiezingen ?Reageren!
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>