Wim Plomp, voorzitter van REDEOSS bij het rolstoelbasketbal.
Wim Plomp, voorzitter van REDEOSS bij het rolstoelbasketbal. Foto: Willem de Bie

'Dat enthousiasme, daar doe je het voor!'

sport

DELFT - REDEOSS staat voor 'Revalidatie Delft En Omstreken Sport & Spel'; een Delftse club die al sinds 1966 actief is voor mensen met een lichamelijke beperking. De club wordt gedragen door enige tientallen vrijwilligers, waarvan Wim Plomp, de voorzitter, waarschijnlijk de meeste jaren achter zijn naam heeft staan.

Wim Plomp wordt geboren in het Westerkwartier en verhuist al snel met zijn ouders en zijn tweelingbroer Leen naar de Frederik Hendrikstraat in de Wippolder. "Mijn broer werd een kwartier eerder geboren dan ik en bleek spastisch te zijn; wellicht komt daar ook mijn aandacht voor de mensen met een handicap vandaan. Vanuit de mytylschool aan de Paardenmarkt, waar mijn broer Leen op zat, hebben mijn ouders meegewerkt aan de opzet van REDEOSS. Mijn vader werd vervolgens ook bestuurslid."

Wim van Hanegem
"Op mijn 10-de ben ik gaan voetballen bij DHC, het was de periode dat de club net was overgegaan van het Westerkwartier naar de nieuwe accommodatie aan de Brasserskade. Het was de tijd van Eredivisie in Delft, met voetballers als Wim van Hanegem. Ik heb bij de jeugd gevoetbald in C1, B1 en A2; een enkele keer mocht ik invallen bij A1. Bij de senioren heb ik het geschopt tot het derde elftal met een enkele invalbeurt in het tweede. Ook heb ik bij DHC nog de zogenaamde 'mini's' getraind, beter bekend als de E'tjes en de F'jes."

Rolstoelbasketbal
"Wat later ben ik gaan basketballen bij DAS, en vanuit REDEOSS kwam de vraag of ik het rolstoelbasketbal wilde gaan opzetten. Dat heb ik gedaan en we hebben daar een leuke tijd gehad met veel wedstrijden door het hele land. Eerst trainden we in een kleine ruimte aan de Nieuwelaan en wat later in 'Het Baken' in Pijnacker. Ook konden we gebruikmaken van de faciliteiten van het Revalidatiecentrum. In 1981 vond ik het wel genoeg en heb het stokje overgegeven aan anderen; als dank werd ik erelid van REDEOSS. Het rolstoelbasketbal is toen overgegaan naar DAS. Een jaar later kwamen wat ouders aan mij vragen of ik niet een nieuwe groep wilde opzetten bij REDEOSS voor de jongeren, en daar had ik wel weer zin in: een nieuw team met nieuwe uitdagingen!"

Kalfskoppen
"Uiteindelijk hebben we daar een goed team kunnen samenstellen dat met veel plezier competitie door het hele land speelde, van Hengelo tot Rotterdam en van Leeuwarden tot Middelburg. Op zo'n zaterdag was je vroeg weg en laat weer terug, maar wel erg leuk om te doen! Weliswaar niet in de competitie, maar ik heb zelf ook regelmatig meegedaan in de rolstoel.
Ooit begonnen om eens te kijken hoe het nou was, basketballen vanuit een rolstoel. Dat valt nog niet mee: bal aannemen, bal op je schoot houden, snel rollen, remmen, stoppen, schieten, het kost allemaal veel oefening om dit op een behoorlijk niveau te doen. Nadat ik bij REDEOSS was gestopt ben ik nog acht jaar penningmeester geweest van carnavalsvereniging 'De Kalfskoppen', die hun domicilie hadden aan het Oosteinde en later in de Altenahoeve."

Willeke Alberti
"REDEOSS had daarvan gehoord en Piet Makkes vroeg of ik misschien voorzitter van de club wilde worden. En dat ben ik nu zo'n vierenhalf jaar. Ik heb in 2016 nog het vijftigjarig jubileum mee helpen organiseren: een feestelijke dag met veel clinics, een barbecue en als slot een optreden van Willeke Alberti en haar band. De kracht van REDEOSS is de goede binding met de ouders; de jeugd zelf wil, zeker rond de puberteit, nog wel eens afhaken. Per saldo hebben we een stevige vereniging met veel enthousiaste leden en kader. Uitgangspunt is de diversiteit: iedereen laten sporten met de mogelijkheden die hij of zij heeft, met vooral plezier in het sporten, dat is het belangrijkste!"

Vetpot
"Punt van aandacht is wel het kader; tot vorig jaar hadden we regelmatig stagiaires die bijvoorbeeld kwamen helpen bij de zwemlessen. Helaas is dat nu niet het geval. Ook de subsidie van de gemeente Delft is helaas geschrapt, financieel is het dus bepaald geen vetpot. We denken er over na of we vrijwilligers en trainers toch niet wellicht een kleine vergoeding moeten gaan geven, wellicht kunnen de ouders die via de WMO aanvragen.

Enthousiasme
Wat ons steeds weer motiveert is dat de kinderen het zo geweldig leuk vinden, dat enthousiasme, daar doe je het voor! En, plannen genoeg: we denken er over om ook sport aan te bieden aan licht autistische kinderen". REDEOSS in bedrijf zien kan op zaterdag 6 april in sporthal de Buitenhof dan is er vanaf 10 uur een internationaal badminton-toernooi. Interesse? Mail met Wim Plomp: wim@redeoss.nl.