Afbeelding
(Foto: Olaf Tompot)

Ambitie voor G-honkbal bij Blue Birds

sport

Sporten is voor iedereen. Ook mensen met een beperking of ontwikkelachterstand moeten kunnen genieten van leuke sportieve activiteiten, niemand staat buitenspel. Deze week G-honkbal van Honk- en Softbalvereniging Blue Birds.

Door Martin Groen

In vorige edities van deze krant waren clubs uit Delft en omgeving aan het woord, die al jaren een afdeling voor G-sporters hebben. Dat is bij Honk- en Softbalvereniging Blue Birds anders. Deze vereniging heeft namelijk een jaar of vijf geleden het initiatief genomen om G-honkbal op te richten, maar dat kwam op een enkele aanmelding na niet van de grond.
Oud-voorzitter en nu bestuurslid algemene zaken Rob Metz zou dat graag anders zien. Rob Metz: "Als ik de kinderen hier zie spelen en zoveel plezier zie beleven, dan gun ik vanuit het diepst van mijn hart datzelfde voor de mensen met een beperking of ontwikkelachterstand. Die zouden ook zoveel plezier beleven aan honkbal. Het zou mooi zijn als we met een groepje van 6 tot 10 deelnemers kunnen beginnen."

Op het prachtige complex aan de Mekelweg 20 in Delft speelt Blue Birds al sinds 1966 honk- en softbalwedstrijden. Het is een financieel gezonde vereniging waar spelplezier en gezelligheid voorop staan. Dat tekent de sfeer in de vereniging.
Krista van Meijgaarden is verantwoordelijk voor de jeugd van 5 t/m 16 jaar. Ze legt uit dat Blue Birds een gezonde en groeiende vereniging is. Krista: "We hebben 350 leden, waarvan de helft jeugd. Daarmee zijn we een van de grotere honk- en softbalverenigingen in Nederland. Met name de laatste jaren groeit de jeugdafdeling sterk. We merken dat ouders en kinderen op zoek zijn naar andere competitieve teamsporten, dan voetbal en hockey waar vaak ook fysiek contact bij komt kijken. Honkbal lijkt misschien in eerste instantie niet zo geschikt voor mensen met een beperking, maar dat is het juist wel."

Spelafspraken
G-honkbal wordt wel omschreven als een individuele teamsport. Het is een spelvariant die is ontwikkeld voor meisjes en jongens met een verstandelijk en/of lichamelijke beperking. Om het spel voor iedereen toegankelijk te houden, kent G-honkbal geen strakke spelregels. De spelafspraken, waaronder de locatie, duur van de wedstrijd, het aantal spelers per team en het aantal honken wordt in onderling overleg bepaald. Zo is G-honkbal heel flexibel en sluit het aan op de mogelijkheden, beperkingen en de wensen van de spelers. Door de sportieve inspanning verbetert de conditie. Het sporten in groepsverband stimuleert de sociale vaardigheden. De knuppel en de bal zijn gemaakt van zacht materiaal. Het is niet alleen veilig, maar biedt ook de mogelijkheid om G-honkbal overal te beoefenen, zelfs in de sportzaal. Daardoor kan het hele jaar door worden gespeeld. Net als bij honkbal en softbal worden voor het G-honkbal wedstrijden georganiseerd. Dit zijn onderlinge of regionale wedstrijden, maar ook worden er toernooien georganiseerd.

Blue Birds heeft mooie plannen. Krista: "We willen opnieuw contact leggen met Ipse, de Herman Broereschool en andere scholen. Maar ook met Delft voor Elkaar en Yvonne Huisman van het Sophia Revalidatiecentrum. Misschien kunnen we op ons complex wel een sportmiddag organiseren met verschillende sporten voor mensen met een beperking." Meer weten over G-honkbal bij Blue Birds? Kijk dan eens op www.bluebirds.nl of stuur een email naar g-honkbal@bluebirds.nl.