<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Zaalhockey met de balk als zijlijn.
Zaalhockey met de balk als zijlijn. (Foto: MartinGroenTeksten)

Saturnus zaaltoernooi weer druk bezocht

  sport

DELFT - In de kerstvakantie vonden de Saturnus Indoor Toernooien plaats. Dit evenement wordt jaarlijks door de Delftse hockeyclub Ring Pass georganiseerd. Aan dit visitekaartje van de Delftse hockeyclub deden in totaal 96 teams uit Nederland en België mee, waarmee dit hét grootste zaaltoernooi van Europa is.

Door Martin Groen

Of dat zo blijft is de vraag, want het aanbod aan dit soort zaaltoernooien wordt steeds groter. Neemt niet weg dat veel clubs hebben genoten van dit toernooi, dat twaalf jaar geleden voor het eerst werd georganiseerd. De Saturnus Toernooien buiten op het veld bestaan al veel langer. In 1958 werd het eerste Saturnus Toernooi op de velden van Ring Pass Delft gehouden.

Gouden lichting
Inmiddels zijn we ruim een halve eeuw verder en concentreren de Saturnus Toernooien zich op de jeugd. Met al weer ruim tien jaar lang de D en C toernooien in juni en sinds een aantal jaar ook voorbereidingstoernooien voor de A, B en C topteams in augustus. Sinds 2007 organiseert Ring Pass Delft in de Kerstvakantie ook zaalhockeytoernooien voor de jeugd. De toernooien worden georganiseerd door de toernooicommissie die bestaat uit Dirk Wils, Daniël Veltman en Steven Delemarre.

Vanaf september zijn ze bezig met de voorbereiding en worden verenigingen benaderd om mee te doen. Dirk Wils: "Twaalf jaar geleden zijn Marc van Geest en Sven Klement met de indoortoernooien begonnen. Bij Ring Pass hadden we toen ook een paar gouden lichtingen, waardoor het interessant werd om een prestigieus toernooi te organiseren. Omdat onze teams ook heel goed waren, trok het veel gerenommeerde clubs uit binnen- en buitenland. Op een gegeven moment zijn Sven en later ook Marc ermee gestopt en hebben we het overgenomen."

Een en al hockey
Dirk Wils speelt al vanaf zijn jeugd hockey. Eerst bij Rijswijk en vanaf zijn 16e bij Ring Pass Delft. Hij heeft daar 12 jaar in het eerste gespeeld en daarnaast ook vele jaren TOP jeugdteams gecoacht. Op een gegeven moment is hij Dames 1 van de de Delftsche Studenten Hockey Club, DSHC, gaan coachen.
Inmiddels is Dirk assistent-coach van Heren 1 bij Ring Pass Delft met als doel uiteindelijk als hoofdcoach bij een mannenteam in de Overgangsklasse aan de slag te gaan. Het past helemaal in het dagelijks leven van Dirk, die als buurtsportcoach voor Haaglanden Beweegt (Delft voor Elkaar) werkt. Dat is een professionele en betrokken organisatie die bewegen als middel inzet voor jong en oud.

Landskampioenen
Het organiseren van toernooien is Dirk inmiddels dan ook wel gewend, al komt er elke keer weer veel bij kijken. Contact met deelnemende teams, huur van zalen, de EHBO, lunches, wedstrijdschema's, (bonds)scheidsrechters en natuurlijk ook de prijzen. Dirk Wils: "We weten wat er bij komt kijken en steken er veel tijd en energie in. Het is dan mooi om zoveel teams hier te zien spelen die zich voorbereiden op het tweede deel van het seizoen. Op dit moment is winnen leuk, maar het oefenen is het belangrijkste. Jaarlijks start een aantal van de uiteindelijke landskampioenen hun zegetocht tijdens de Saturnus Indoor Toernooien. Maar pas aan het eind van het seizoen weten we of onze deelnemers opnieuw succes hebben behaald." Neem een kijkje op de site: www.saturnustoernooien.nl/indoor of op Instagram: saturnus.indoor.

Martin Groen

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>