<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Marcel van Dien is enthousiast bezig met het 50-jarig jubileum van DAS
Marcel van Dien is enthousiast bezig met het 50-jarig jubileum van DAS (Foto: Willem de Bie)

'DAS is 50 jaar jong: dat wordt een mooi feestje!'

  sport

DELFT – De Delftse basketbalclub viert 6 januari haar 50-jarig jubileum. Dat doen ze in het gebouw van Scholencombinatie Delfland aan de van Bleiswijckstraat 72. Vanaf 13.00 uur start daar een feestelijk programma met om 17.00 uur een gezellig buffet. Marcel van Dien, speler van het eerste uur, weet er meer over.

Tekst en foto: Willem de Bie

Rond de middelbareschooltijd is het een sportief gebeuren bij het gezin van Dien: broer Dirk zit bij Fortuna, broer André bij EDH en broer Jaap voetbalt bij Delft. Samen met Jaap gaat Marcel regelmatig kijken bij de verrichtingen van studenten-basketbalclub 'Punch': "Punch speelde toen in de Eredivisie en dat leverde prachtige en spannende wedstrijden op, met spelers als Charis Sideris.

Dat was in de TU-sporthal aan de Mekelweg, die was bij elke wedstrijd compleet afgeladen met enthousiaste supporters. Legendarisch zijn de wedstrijden tegen de ploeg uit Leiden!". In 1968 begon DAS in een sportzaal van het Stanislascollege.

We hebben tijdelijk gespeeld in een sporthal aan de Steenwijklaan in Den Haag en aan de Hugo van Rijkenlaan in Delft. Ook in sporthal Buitenhof en natuurlijk de hal aan de Brasserskade. Doordat Sporthal Brasserskade een andere bestemming krijgt moesten wij verkassen. We zitten nu bij Scholencombinatie Delfland en ook in Sporthal Piet Vink in Den Haag.

Dat is geen ideale situatie. De jongste jeugd en de rest van de vereniging zijn hierdoor gescheiden en daar zijn we niet mee blij mee. We zijn druk bezig om te kijken of dat anders kan. We hopen een oplossing in Delft te vinden, maar kijken ook in Den Haag."

Marcel heeft plezier in het basketballen, maar ook in de sfeer er omheen: "Na mijn tijd bij de junioren heb ik als senior heel lang bij het team van heren zes gespeeld. Het was en is ook echt een vriendenteam. We staan binnen de vereniging ook wel bekend als de België groep. Dat komt omdat we al jarenlang met de mensen uit het team op vakantie gaan naar onder andere België. Ooit begonnen in 1978 met een trip naar Malaga, daarna zijn we op allerlei plekken in Europa geweest."

Iemand met veel ervaring en het hart op de juiste plaats voor de vereniging zou trainer of coach kunnen zijn. "Dat is nooit mijn ambitie geweest, ik denk dat dat mij niet zo erg ligt. Wel heb ik zo ongeveer in elke commissie van de vereniging gezeten, waarbij je moet denken aan de redactie van het clubblad, jubilea, wedstrijdsecretariaat, zaken rondom de locatie van de vereniging en ga zomaar door. Momenteel hou ik me vooral bezig met de PR van de vereniging". Na wat mindere jaren doet DAS het op dit moment goed in de competitie: "Ons herenteam speelt in de eerste divisie, de op twee na hoogste landelijke divisie. Ze hebben het wel zwaar. Ons damesteam doet het nog beter en speelt momenteel in de Promotie-Divisie; beide teams zijn de paradepaardjes."

Wat maakt basketbal voor hem de ideale sport? "In tegenstelling tot bijvoorbeeld voetbal heb je bij basketbal geen dooie momenten, er is permanent actie. Het is een dynamische sport met veel beweging en constant spanning, ook voor het publiek." Marcel is ook de zogenaamde 'speaker' van DAS, de man die tijdens wedstrijden alles aan elkaar praat: "Jaren geleden was onze vaste speaker ziek en Jan Kattevilder, die ook speaker was, zat daar als reporter van de krant. Hij vroeg mij toen om in te vallen als speaker en vanaf dat moment heb ik deze functie tijdens veel wedstrijden gehad. Leuk om te doen!"

De jeugd heeft de toekomst, en ook dat is bij DAS het geval: "We hebben vier herenteams, drie damesteams en 18 jeugdteams. Dat is mooi, want als vereniging moet je het op langere termijn natuurlijk vooral van de jeugd hebben. Puntje van aandacht is dat je met veel jeugdteams ook moet zorgen voor voldoende trainers, coaches en een goede organisatie.

We merken dat de huidige jeugd wat minder blijft hangen na de wedstrijd, dat gevoel hoort er wel bij en dat mis ik soms wel een beetje." Marcel werkte jarenlang bij de TU en speelde daar ook badminton. Nadat hij een spierscheuring in zijn lies oploopt moet hij stoppen met basketbal en badminton. Momenteel gaat hij regelmatig met zijn tourfiets de polder in. Zes januari viert DAS het jubileum: "We gaan daar een mooi feest van maken, met allerlei activiteiten waarvan een aantal nog een verrassing blijft. We hopen natuurlijk dat mensen die ooit bij DAS speelden ook komen en hun herinneringen willen delen en mee willen feesten. We hebben al allerlei bekers, shirts en andere spullen, zodat we het feest kunnen aankleden". Interesse? Mail naar toernooi.dasdelft@gmail.com.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Heeft u gestemd voor Europese Parlementsverkiezingen ?Reageren!
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>