Eén van John de Ruyters mooiste voetbalherinneringen is de hattrick die hij tegen zijn jeugdliefde Wippolder maakte. (foto: Roel van Dorsten)
Eén van John de Ruyters mooiste voetbalherinneringen is de hattrick die hij tegen zijn jeugdliefde Wippolder maakte. (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

Hoe gaat het met John de Ruyter?

sport

DEN HOORN - John de Ruyter (38) speelde het overgrote deel van zijn loopbaan voor Wippolder, maar sloot hem af bij Full Speed.

De Ruyter groeide op in de Wippolder. "Op woensdagmiddag liepen we altijd over de Schoemakerstraat naar het veld aan de Oudelaan, want dat was het dichtstbij. Het was een heel leuke vereniging. Het was niet zo massaal, waardoor je iedereen kende, dus ik heb er een prima jeugd gehad. Ik speelde onder anderen met Marco Rossel, Robert Lamers en René Blauw in de jeugd. We maakten de verhuizing naar de Pauwmolen mee."

- Wanneer debuteerde je in het eerste?
"Dat was al op mijn vijftiende. Gerard Gielesen was trainer en het seizoen verliep niet echt succesvol. Ik vond het natuurlijk prachtig om al in het eerste te spelen, maar halverwege het seizoen haalde de trainer van de A-jeugd me terug. Dat was terecht, want het moment was gewoon te vroeg en ik werd er niet beter van. Het seizoen erna maakte ik definitief de overstap naar de senioren."

- Met wie speelde je daar?
"Ik stroomde in in een elftal met mannen als Marco van Leest, Fons van der Stap en Ronald Hes. We speelden in de vierde klasse. Dat houdt in dat het vooral hard werken was en dat je zo nu en dan eens een schop uitdeelde. Ik speelde niet alleen in het eerste, maar trainde ook de F-jeugd, waarin toen Mike Mesker en Jordy Krassenburg, die nu voor het eerste elftal uitkomen, speelden."

- Wat was je voor een speler?
"Ik was een spits die het moest hebben van zijn snelheid en acties. Peter van Velzen was één van de trainers en onder hem speelde ik samen met Paco van Leusden in de spits. Dat liep wel erg goed. Andere trainers waren John de Letter en Peter Pothof."

- Bleef je altijd bij Wippolder?
"Nee, op een gegeven moment wilde ik het toch eens op een hoger niveau proberen en vertrok ik naar DHC. Daar was René van Delft trainer, maar ik speelde vooral in het tweede onder Rob Eckhardt in de reserve hoofdklasse. De stap van de vierde naar de eerste klasse bleek te groot en daarom keerde ik na een jaartje weer terug bij Wippolder."

- Hoe beviel dat?
"We degradeerden, maar het jaar erna werden we meteen kampioen. Het werd wel allemaal wat minder bij Wippolder, daarom vertrok ik naar Full Speed. Joop Hoornweg werd er trainer en hij benaderde mij. Ik werd er met open armen ontvangen en had er een goed seizoen. Toch keerde ik een jaar later weer terug bij Wippolder."

- Hoe dat zo?
"Ik wilde graag met Remy Kooymans spelen en hij wilde niet naar Full Speed. Daarom keerde ik terug. Het werd een verloren seizoen in de middenmoot, maar Full Speed werd onder Pierre van Zinnen kampioen. Daar baalde ik wel van en het boterde niet echt tussen mij en trainer Ramon Hageraats. Daarom ben ik teruggegaan naar Full Speed, waar ik na een jaar op het tweede plan belandde. Dat kon ik niet accepteren en daarom stopte ik. Het werd ook tijd om meer tijd aan het gezin te besteden. Inmiddels volg ik Wippolder en Full Speed nog voornamelijk via de krant."

- Wat is je mooiste herinnering?
"Toen ik net bij Full Speed speelde, moesten we tegen Wippolder. Regi Blinker speelde daar inmiddels en we kwamen snel met 1-0 achter. Daarop kreeg ik van hen allerlei opmerkingen naar mijn hoofd en lachten ze me uit. Uiteindelijk wonnen we met 5-3 en maakte ik een hattrick."

!