<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Spreken over integratie in de sport (foto: Roel van Dorsten)
Spreken over integratie in de sport (foto: Roel van Dorsten) (Foto: Roel van Dorsten)

Integreren via sport gaat niet vanzelf!

  sport

DELFT - Op het 2e Delftse Sportcongres, georganiseerd door het bestuur van de Sportraad Delft, waren 50 personen aanwezig.
Bestuurders van lokale sportclubs en medewerkers van gemeentelijke en maatschappelijke instanties, kwamen af op het thema van dit congres, de vraag naar de rol van sport en sportclubs m.b.t. de integratie tussen de diverse bevolkingsgroepen. Inleidingen werden gehouden door Agnes Elling (Mulier Instituut), Sjors Brouwer (KNVB) en Ali Karatas (Platform31). Alle drie al jarenlang actief in de sport, eerst als sporter, later ook als onderzoeker of beleidsmedewerker. Het onderwerp werd op verschillende niveaus belicht, van nationaal niveau tot en met de relaties in de kleedkamers en in de wijken.
Een van de vooraf gestelde vragen was waarom bepaalde bevolkingsgroepen zich over een aantal takken van sport verspreiden. Waarom scheiden de wegen zich zelfs binnen bepaalde sporten over diverse clubs? Hoe komt dat? Is het erg? Moeten we hier iets aan doen?
Geconstateerd werd dat er zowel gemengde sportclubs zijn, als clubs waar specifieke bevolkingsgroepen in de meerderheid zijn. Dat is niet erg en is eigenlijk nooit anders geweest. In de 1e helft van de vorige eeuw werden in allerlei takken van sport aparte sportclubs per religie opgericht. Ieder moet vrij zijn om zich aan te sluiten bij die sportclub waar hij of zij zich het beste thuis voelt. Dus 'bonding' (bij de eigen groep) in plaats van 'bridging' (tussen verschillende groepen), zo hield Ali Karatas het publiek voor. De reden van die onderlinge binding kan heel uiteenlopend zijn, zoals religie en etniciteit, maar ook andere factoren kunnen bepalend zijn, zoals studenten die samen sporten in een en dezelfde club. Een vitale vereniging heeft een open karakter, maar een 'open' vereniging is niet vanzelf vitaal.
Na een gedachtewisseling en een bijdrage van sportwethouder Karin Schrederhof was het slotwoord voor Sportraad-voorzitter Wicher Schreuders. Hij sprak van een succesvol congres, met als conclusie: 'Sport bevordert de integratie, maar dat gaat niet vanzelf!"

Ruud Stift

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>