Druk baasje, die Sjaak! (Tekst en foto: Willem de Bie, www.willemdebie.nl)
Druk baasje, die Sjaak! (Tekst en foto: Willem de Bie, www.willemdebie.nl)

Sjaak is één van de steunpilaren die elke vereniging graag heeft

sport

DELFT – Voetballer, golfer, visser, Stadsprins, gastmedewerker bij de TU, politicus, voorzitter, klusjesman, echtgenoot, vader en opa. Reden genoeg voor een nadere kennismaking met Delftenaar pur sang: Sjaak Lispet.

Sjaak Lispet komt uit een groot gezin: zes broers en vier zussen. Toeval of niet, zijn vrouw komt ook uit een gezin met tien kinderen, maar dan net andersom: zes zussen en vier broers. Goed katholiek wellicht? Dat valt mee, hoewel Sjaak wel eens met een vriendje, Leon van Eijk, 'voor de gezelligheid' mee gaat naar de kerk. Dat is het leven van opgroeiende kinderen, hier en daar 's kijken wat er te doen is in het leven. Zo komt Sjaak op zijn achttiende bij DHL terecht. Hij vindt het voetballen leuk, maar trainen - vooral al dat hardlopen - bevalt hem minder. "Ik was toen niet zo erg met sport bezig". In 1970 verandert dat: "We zijn toen met een vrienden annex familie-team gestart: zes broers, Jan, Loek, Rob, Ruud, Jos en ik, aangevuld met zwagers Chris Rust en John Aarts. Leuke tijd, lekker gevoetbald, veel gelachen! Had een nadeel, zo'n familieteam: als er één van ons een schop kreeg van een tegenstander dook de hele familie er bovenop. Dat gaf nog wel eens wat, laten we zeggen wrijving…".

Jos Lispet is de Lispet met het beste balgevoel en speelt uiteindelijk in het eerste elftal. "Voetbal, tennis, golf, hij is gewoon altijd de betere speler. Zelf heb ik één keer in het eerste gespeeld. Tijdens de rust van een wedstrijd vielen er twee van ons uit en ik was een van de twee die konden invallen. Betere spelers waren op dat moment niet voorhanden…:-)". Sporten in een vereniging is meer dan trainen en wedstrijden spelen: "Ik kom uit een groot gezin en we zijn allemaal gewend om de handen uit de mouwen te steken. Mijn vader was vrachtwagenchauffeur, reed op Zweden en dus was onze moeder thuis met de kinderen. We zijn, wellicht ook daardoor, altijd een erg hechte familie geweest. Elke zondag met z'n allen eten bij onze ouders. M'n vader belde als je er nog niet was: 'ben je ziek of zo?'. Ook binnen een vereniging moet veel gebeuren, veel beginnende sporters hebben vaak geen idee wat er allemaal bij komt kijken om de club draaiend te houden".

Sjaak is één van de steunpilaren die elke vereniging graag heeft, hij is al meer dan dertig jaar actief voor 'zijn' club, Full Speed. "In de loop der jaren leek het soms wel een familie-activiteit: mijn vrouw gastvrouw, dochter en kleindochter bardiensten". En Sjaak zelf actief met allerhande klussen binnen de vereniging, zoals bardiensten, onderhoud, inkoop, reclame maken en meer. Al dat vrijwillige werk was aardig opgevallen en in 2007 - 'heeft het de koningin behaagt…' – krijgt Sjaak een koninklijke onderscheiding.

Sporten deed en doet Sjaak natuurlijk ook: "Mooi moment was in 1992. Ik was niet zo van het rondjes hardlopen, maar mijn broer daagde me uit om de marathon van New York te gaan lopen. En dat hebben we gedaan! Een jaar voor getraind. Kroonprins Willem Alexander deed ook mee, en ontbeet gewoon met ons, de andere Nederlanders, mee. Later, bij de opening van een tentoonstelling in het Prinsenhof was Willem Alexander er ook. Ik vertelde een begeleider van hem van onze ontmoeting in New York. Even later werd ik geroepen en heb ik een kwartiertje met Willem Alexander staan praten. Mooi moment!".

Tussen 1990 en 1998 is Sjaak raadslid voor Stadsbelangen. Toen, maar ook nu, is hij kritisch op het Delftse sportbeleid: "Er wordt te veel van uitgegaan dat die sportverenigingen het allemaal wel even zelf regelen. Voor een groot deel klopt dat natuurlijk. Maar je moet geen subsidies, zoals die voor de de jeugdsport afschaffen. Kinderen, jongeren, ouderen, iedereen moet enthousiast voor sporten worden gemaakt. Dat is een taak van de gemeente. Ook qua onderhoud gaat men er te veel van uit dat we de eigen broek wel kunnen ophouden". Lispet is wel te spreken over de plannen voor de toekomst van Kerkpolder: "We werken goed samen en de gemeente heeft geld gereserveerd om Kerkpolder klaar te maken voor de toekomst. Het gaat de goede kant op".

De laatste jaren is Sjaak voorzitter van Full Speed, naast de andere klussen die hij voor de vereniging doet. "Het is tijd voor een nieuwe voorzitter, een jonger iemand moet het overnemen. Maar dat is niet zo eenvoudig: we zijn al een tijdje op zoek, maar er bieden zich nauwelijks kandidaten aan. Vrijwilligerswerk is niet meer zo vanzelfsprekend als het was. We denken erover om leden te verplichten zich op de een of andere manier voor de vereniging in te zetten". Eerste prioriteit voor Full Speed is het vinden van een nieuwe voorzitter. Druk baasje, Sjaak Lispet. Tussendoor nog wat fitness, golfen aan de Brasserskade en vissen. Houdt zijn vrouw ook erg van.