<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Fietsen voor het goede doel: "er komt ook veel emotie bij kijken". (Foto: PR)
Fietsen voor het goede doel: "er komt ook veel emotie bij kijken". (Foto: PR) (Foto: PR)

Giro di KiKa haalt 501.370 euro op

  sport

Van 24 tot en met 29 juni vond de zogenaamde Giro di KiKa plaats. Ongeveer 120 deelnemers fietsten in zes dagen 1000 kilometer door Italië en klommen daarbij ongeveer 16.500 hoogtemeters voor het goede doel. Onder hen negen fietsers en hun begeleiders van het vriendenteam De Klimmende Règâhs afkomstig uit Delft, Rijswijk, Ypenburg Den Haag, Voorburg en Pijnacker.

We spraken met Martin Groen die lid is van De Klimmende Règâhs en als freelancer artikelen schrijft voor deze krant. We vingen hem na Giro di KiKa doodvermoeid op en konden hem nog net enkele vragen stellen voordat hij in een diepe slaap viel. Groen: "Het was een bizarre week en een prachtervaring vol tegenstrijdigheden. Je gaat af en toe kapot op die steile beklimmingen, terwijl je tegelijkertijd geniet van het uitzicht. Want het landschap was prachtig. Terwijl je afziet en geniet, realiseer je ook waarvoor je het doet. Er komt dan ook veel emotie bij kijken."

Kinderkanker
KiKa heeft als doel om de genezingskans naar 95% te vergroten. Om dat te realiseren, is er nog veel kostbaar wetenschappelijk onderzoek nodig. Ieder jaar krijgen in Nederland 500 tot 550 kinderen kanker. Jaarlijks zijn er 800 kinderen onder actieve behandeling. Het overlevingspercentage op dit moment is 75%. Dankzij informatie uit afgerond onderzoek, zijn specialisten ervan overtuigd dat nieuwe behandelingsmogelijke kunnen worden ontwikkeld om kinderkanker vaker te genezen en 'vriendelijker' te behandelen. Daarvoor is het absoluut noodzakelijk om vernieuwend onderzoek in gang te zetten, specifiek gericht op kinderkanker

Zes etappes
Giro di KiKa 2018 ging in zes etappes door Toscane en Umbrië. Wie zegt dat daar geen bergen zijn komt bedrogen uit. De hoogste beklimming ging tot ongeveer 1750 meter hoogte op de Passo di Pardacci. In die klim moest vier kilometer lang een stijgingspercentage van 18 procent worden weggetrapt. Martin Groen: "Dat had niets meer met fietsen te maken, dat was harken. Velen moesten dan ook lopen, al dan niet met kramp. Ik was blij dat het me fietsend lukte om boven te komen, maar eigenlijk was dit veel te zwaar. De rest van de dagen was geen kilometer vlak en was er een veelvoud aan zware stroken van 18 tot 22 procent, onder andere in de etappe met de befaamde gravelstroken van de Strade Bianche. Als fietser vond ik dat prachtig!"

Tragisch ongeval
Helaas zit er om deze editie van Giro di KiKa een dikke zwarte rand. Tijdens de derde etappe kwam Dirk Metselaar ten val en dat overleefde hij niet. Martin: "We zagen hoe hij werd gereanimeerd en het niet haalde. Dat was een drama. Het werd een inktzwarte dag. De organisatie heeft ons verzocht door te rijden naar de overnachtingscamping. Dat hebben we heel stil en met respect voor Dirk dan ook maar gedaan. Maar dat ging uiteraard niet van harte. Na een emotionele bijeenkomst die avond, reed iedereen de volgende dag als eerbetoon voor Dirk met een zwart lintje. Hij is ook geen moment meer uit onze gedachten geweest."

De Klimmende Règâhs
Met hart en ziel zetten De Klimmende Règâhs zich in voor het goede doel. Door zich sportief in te zetten en activiteiten te organiseren wordt geld opgehaald voor Alpe d'HuZes en Giro di KiKa.
Ook nu hadden ze veel getraind om mee te kunnen doen. Daarnaast hebben zij ook nog eens veel activiteiten georganiseerd, waarmee ze geld voor het goede doel hebben opgehaald. Zij overhandigden een bedrag van 26.026 euro aan KiKa. In totaal werd maar liefst 501.370 euro opgehaald. "En daar is het ons allemaal om te doen. We zetten ons sportief in voor het goede doel. Want die rotziekte moet verdwijnen, helemaal bij kinderen."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>