<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Wicher Schreuders (tweede van links) in goed gezelschap van zijn broer Dik (links) en wethouder Raimond de Prez, tijdens het eerste Delftse sportcongres.
Wicher Schreuders (tweede van links) in goed gezelschap van zijn broer Dik (links) en wethouder Raimond de Prez, tijdens het eerste Delftse sportcongres. (Foto: Roel van Dorsten))

'Sport moet in 2018 weer centraal staan'

  sport

DELFT – Vlak voor de Kerst hebben Burgemeester en Wethouders de 'Visie sport en bewegen 2017-2025' vastgesteld. Dat maakt Wicher Schreuders, voorzitter van de Sportraad Delft, tot een voorzichtig optimistisch man: "Na jaren van bezuinigingen kunnen we nu eindelijk weer bouwen aan de toekomst van de Delftse sportsector."

In de Sportraad werken zo'n 85 sportclubs samen, de koepel vertegenwoordigt 26.000 sporters. Schreuders: "Delft heeft natuurlijk jaren moeten bezuinigen. Zo is het natuurlijk doodzonde dat de sporthal Brasserskade is gesloten, maar de clubs en in het verlengde daarvan de Sportraad, hebben nu eenmaal geen miljoen euro op de plank liggen om een sporthal te renoveren."

Het bestuur van de Sportraad heeft in augustus 2016 de gemeente gevraagd te komen met een nieuwe zelfstandige sportnota. "De wethouder en de gemeenteraad hebben dat overgenomen en die nota is er in samenspraak met de Sportraad met enige vertraging het afgelopen jaar in concept gekomen." Deze nota herhaalt allereerst hetgeen we al weten uit het Sportaccommodatieplan van 2016 (door de gemeente in overleg met de Sportraad opgesteld), namelijk dat Delft als het gaat om sportaccommodaties er tamelijk slecht voorstaat, zowel kwantitatief: het aantal accommodaties, als kwalitatief: veel achterstallig onderhoud. Er worden nu uitgangspunten voor nieuw beleid geformuleerd, maar voor de inhoud daarvan moet worden gewacht tot die nota openbaar wordt. "Zoals gezegd, is de nota vlak voor de kerst door B&W vastgesteld en die gaat nu naar de gemeenteraad voor verdere behandeling. Ik betwijfel of dat nog voor de verkiezingen in maart gebeurt. Waarschijnlijk zal een nieuwe gemeenteraad de nota uiteindelijk vaststellen. Verder is afgesproken dat de gemeente in overleg met de sportsector een investeringsplan zal opstellen op basis van de uitgangspunten van de nota." Investeringen zijn volgens Schreuders niet alleen hard nodig vanwege de huidige situatie. "In de komende 10 jaar worden in Delft 5.000 extra woningen gebouwd en in de periode tot 2040 zelfs 15.000. Dat betekent een groei met circa 30.000 inwoners. Dus als we nu al achterop zijn geraakt, wat gebeurt er dan als die nieuwe aanwas komt?

Daarom is Schreuders blij dat de nota er uiteindelijk is. "Dit is wat we gevraagd hebben en nu gaat het dus om de invulling en de uitwerking. Het vraagt wel om de nodige creativiteit. De fysieke ruimte in de stad is beperkt. Waar leg je bijvoorbeeld een aantal sportvelden neer? Je kunt ze niet op elkaar stapelen, zoals woningen."

Reageer als eerste

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>