Het eerste Delftse sportcongres, dat in september in de Van der Mandelezaal in Museum Prinsenhof werd georganiseerd, was een nuttige bijeenkomst.
Het eerste Delftse sportcongres, dat in september in de Van der Mandelezaal in Museum Prinsenhof werd georganiseerd, was een nuttige bijeenkomst. Foto: Roel van Dorsten

Sportraad Delft bespreekt vooral de Sportvisie

sport

DELFT - In de kantine van DVC was eind november de najaarseditie van de algemene ledenvergadering van de Sportraad Delft.

Die ging vooral over de stand van zaken met de gemeentelijke Sportvisie. Tevens werd aandacht besteed aan de netwerkorganisatie Delft voor Elkaar, onder welke noemer veel maatschappelijke projecten in Delft plaats vinden, waaronder ook activiteiten met sport en bewegen.
De nieuwe gemeentelijke Sportvisie is, zoals bekend zal zijn, op uitdrukkelijk verzoek van en deels in samenspraak met de Sportraad tot stand gekomen. Er is vanuit de Sportraad mede een Klankbordgroep ingevuld, er zijn twee discussiebijeenkomsten met sportclubs belegd, op 22 september stond de conceptnota ter bespreking op het door het Sportraadbestuur georganiseerde eerste Delftse Sportcongres in het Prinsenhof, er was regelmatig overleg met voornoemd Sportraadbestuur. Op 4 oktober is een bijgestelde conceptnota, getiteld 'Visie sport en bewegen 2017-2025', aan het bestuur van de Sportraad voorgelegd met de vraag om daar een officiële reactie op te geven. Die reactie is op 10 november ingediend. In die reactie worden elf opmerkingen gemaakt. Drie daarvan hebben betrekking op onderwerpen die volgens het Sportraadbestuur nu onvoldoende aandacht in de conceptnota krijgen: de grote en toenemende druk op de Delftse sportvoorzieningen door de geplande huizenbouw en inwonersgroei binnen en buiten Delft, alsmede door een netto instroom van gebruikers; de wederkerige relatie met de TU Delft qua gebruik van sportvoorzieningen; de rol van de Sportraad Delft in het vervolgtraject. De eindconclusie van het bestuur van de Sportraad over de toegezonden conceptnota is eentje van voorzichtige tevredenheid, maar het kan net ietsje beter en minder vrijblijvend. Het Sportraadbestuur zou het graag wat scherper geformuleerd zien, met ook meer aandacht voor de drie genoemde punten. Op dit moment is het wachten op de verdere behandeling en definitieve vaststelling van de betreffende nota. Het College van B en W moet de nota nog goedkeuren, daarna gaat deze naar de gemeenteraad, waar bespreking dan mogelijk in januari of februari – nog net voor de komende Gemeenteraadsverkiezingen – plaats zal vinden. Daarna komt, zoals aangekondigd, de zogenaamde Investeringsagenda aan de orde, maar wanneer en hoe is momenteel nog onbekend. In de presentatie over de netwerkorganisatie 'Delft voor Elkaar', door Patrick Adriaanse, Marcella Deters en Tim Heemskerk, kwam naar voren dat de hoofdpartners hiervan zijn Participe Delft, MEE/VTV. Kwadraad en Haaglanden Beweegt/MVV. Dit project is in 2015 gestart en zit nu aan het einde van het derde van de vier jaren. Eind 2018 loopt de contractstermijn af. Voor die tijd moet er uiteraard geëvalueerd worden. Er zijn een aantal prestatievelden gekozen, tien thema's geformuleerd en diverse doelstellingen opgesteld. Voor de sportclubs zijn met name relevant de doelstellingen om sportverenigingen te vitaliseren, de organisatiekracht van de clubs te versterken, alsmede om de inzet van de vrijwilligers te ondersteunen. Een goede samenwerking met de sportclubs is essentieel voor het slagen van dit project.