Kees van 't Hul, Jenny Omvlee, Fred Platzek, Ton van Blijswijk en Willem van Gorkum (v.l.n.r.) laten zien hoe het moet. (foto: Jesper Neeleman)
Kees van 't Hul, Jenny Omvlee, Fred Platzek, Ton van Blijswijk en Willem van Gorkum (v.l.n.r.) laten zien hoe het moet. (foto: Jesper Neeleman)

Bridgend Delft slaat de handen ineen in de strijd voor meer leden

sport

DELFT - Delftse bridgeclubs kampen met een teruglopend ledental. Dus zetten ze nu samen de schouders eronder om Delft weer massaal aan het bridgen te krijgen.

Dat is uniek, want niet eerder werkten die clubs zo samen als nu. "We hebben echter alle vier hetzelfde belang", zegt Kees van 't Hul van BC Gisolf. "We willen allemaal meer leden. Daar kun je op meerdere manieren aan komen." Enerzijds hopen ze de vele 'thuisbridgers' te verleiden eens op één van hun clubavonden te komen spelen. Daarnaast organiseren ze vanaf eind deze maand een bridgecursus voor beginners. Deelnemers worden dan tijdens twaalf lesavonden wegwijs gemaakt in de wondere wereld van het bridgen. Daarna volgen nog zes oefenavonden op de club.

Over één ding zijn alle clubs het eens: bridgen is geweldig en het blijft boeiend. "Omdat het niet alleen een sport, maar ook een heel gezellig gebeuren is", vindt Van 't Hul. "Je probeert altijd te winnen, maar omdat je steeds van tegenstander wisselt, leer je ontzettend veel nieuwe mensen kennen. Na afloop drinken we drankje of eten we bitterballen. Die gezelligheid maakt het erg aantrekkelijk. Bovendien ben in je continu in gedachten bezig met hoe de kaartverdeling is. Dat houd je scherp. Bridgen is goed voor je analytisch vermogen."
Volgens de vijf vertegenwoordigers van de verschillende clubs zijn het altijd de beste spelers die winnen. "Want iedereen krijgt dezelfde kaarten", zegt Willem van Gorkum van BC De Gaech. Van 't Hul: "Het is de uitdaging om door middel van goede communicatie met je partner een goed doelstelling vast te leggen en het vervolgens waar te maken. Dát vind ik het mooie aan bridge." Jenny Omvlee van Promotheus vindt het leuke dat je met bridge, ook al gaat het even minder, altijd weer vol goede moed aan een nieuw spel met nieuwe kansen kan beginnen. "Bovendien kun je het overal spelen, zowel bij een club als thuis. Het enige dat je nodig hebt is een spel kaarten en nog drie andere spelers." Fred Platzek van One Down Delft merkt op dat je - zoals in elke sport - altijd kunt proberen beter te worden. "Bijvoorbeeld door een cursus te volgen", slaat hij gewiekst een bruggetje. "En als je beter wilt worden is dat altijd mogelijk, ook door het veel te spelen. En wil je niet beter worden dan is dat ook prima."

Om tot de wereldtop te behoren, moet je er volgens de kenners wel talent voor hebben èn er heel veel voor over hebben. Zelf beschouwen ze zich zelf niet bepaald als toppers. "We proberen allemaal wel slim te zijn", zegt Van Gorkum, "maar je speelt soms tegen mensen die na twee beurten hun kaarten neergooien omdat ze al weten hoe het afloopt. Dat is soms onvoorstelbaar." Maar, haast Van 't Hul zich te zeggen: "Als je je heel veel oefent, kun je wel een eind komen. Toen ik zestien was speelde ik drie avonden per week. Dan wist ik soms dagen later nog precies hoe een spel was verlopen. Gewoon omdat ik er toen zo intensief mee bezig was."

Deelname aan de bridgecursus kost 75 euro per persoon en aanmelden kan via bridgecursusdelft@gmail.com. Kijk voor meer informatie op de Facebook-pagina van Bridgen in Delft of kijk op de websites van de verschillende verenigingen.