Leerlingen die te weinig bewegen, willen graag meer sport op school

  sport

DELFT - Jongeren die veel te weinig bewegen, raken wel gemotiveerd als ze op of na school sportles krijgen die hen aanspreekt. Voor inactieve jongeren zijn voetbal, zwemmen en fitness het meest aantrekkelijk. Voor allochtone meiden spreekt bewegen op muziek daarbij het meest aan.

Dat blijkt uit een onderzoek van TNO in opdracht van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen onder bijna 27.000 leerlingen van 78 vmbo-scholen. Uit het onderzoek blijkt dat maar 41,6 procent voldoet aan de beweegnorm voor hun leeftijd.

Vmbo-scholen kunnen een zeer belangrijke rol spelen bij het stimuleren van het beweeggedrag van hun leerlingen. Scholen kunnen vooral inspelen op de behoefte van hun leerlingen om het liefst op de eigen school te sporten. Met meer gymlessen, een gevarieerd en op de leerlingen afgestemd sportaanbod of door bijvoorbeeld op of rond de school diverse samenwerkingsverbanden aan te gaan met sportverenigingen. Opvallende uitkomst van het onderzoek is dat allochtone meisjes en vmbo-leerlingen van 16 jaar en ouder relatief het minst bewegen. Van alle respondenten was 66% lid van een sportvereniging of sportschool. Ook hier scoren allochtone meisjes lager: slechts 40,7% is lid van een vereniging of sportschool.

Meer dan de helft van de leerlingen die niet aan de Beweegnorm komen (een uur per dag in beweging) zou graag vaker gymles op school willen hebben en vindt ook dat er vaker en meer sport- en beweegactiviteiten buiten de gymlessen om moeten worden georganiseerd. Een unieke kans voor vmbo-scholen. Voetbal en zwemmen zijn de twee populairste sporten bij deze groep jongeren. Ook fitness-kracht en fitness-conditie staan in de top 5 van meest populaire sporten. Bewegen op muziek is vooral populair bij allochtone meisjes. Zelfverdediging/vechtsport is juist minder populair bij leerlingen die niet aan de Beweegnorm voldoen. Alle leerlingen vinden gezelligheid het belangrijkste aspect van sport- en beweegactiviteiten.

Uit het onderzoek blijkt dat bijna 70% van de respondenten buiten schooltijd te veel tijd zittend doorbrengt. Deze grote groep vmbo-leerlingen zit na schooltijd meer dan twee uur per dag achter een computer, tv of dvd. Vmbo-scholen zouden er goed aan doen om naast het stimuleren van bewegen ook aandacht te schenken aan het verminderen van het zitgedrag van leerlingen.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12

Meer berichten
 
CustomHtml_1