Enthousiasme bij GroenLinks: de partij wordt de grootste van Delft.
Enthousiasme bij GroenLinks: de partij wordt de grootste van Delft.

GroenLinks mag het voortouw nemen in de formatie

Politiek

GroenLinks is de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Delft. Met een totaal van 7 zetels, drie meer dan vier jaar geleden, behaalde de partij het beste resultaat ooit. "Over deze uitslag hebben we vooraf niet durven dromen", aldus lijsttrekker Frank van Vliet.

Door Esdor van Elten

Met deze overwinning is GroenLinks voor het eerst in haar bestaan de grootste in Delft. De partij deed het overal in Nederland goed. Zo veroverde de partij ook grote steden als Amsterdam en Utrecht. En Delft dus. "Een grote verrassing", vindt Frank van Vliet. Aan GroenLinks dus de taak om het voortouw te gaan nemen in de komende coalitieonderhandelingen. Heeft Van Vliet al een lichte voorkeur? "We willen de komende week met alle partijen spreken", aldus de lijsttrekker. "Aangezien ook STIP een grote winnaar is in deze verkiezingen, en we ook in de afgelopen periode prettig met hen hebben samengewerkt, ligt het voor de hand dat we zeker met hen in gesprek gaan." daar staat STIP in ieder geval voor open, verzekert lijsttrekker Michelle Corten: "Als tweede partij van de stad nemen we graag onze verantwoordelijkheid." STIP stijgt twee zetels ten opzichte van de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 en komt nu op 6. Ook die partij is verrast over de uitslag. "Maar we konden van tevoren moeilijk inschatten hoe het zou gaan verlopen, dus eigenlijk is iedere uitslag voor ons onverwacht", zegt Corten. "Maar het is fijn dat de mensen in de stad vinden dat we goede dingen doen." De winst van STIP past in een landelijke trend waarin lokale jongerenpartijen het verrassend goed doen. Zo veroverden jongerenpartijen in Wageningen, Maastricht en Utrecht zetels. Ook Onafhankelijk Delft behoort tot de winnaars. De partij van Martin Stoelinga, die dit jaar door het participeren in een landelijk televisieprogramma over de gemeenteraad extra bekendheid kreeg, mag nu rekenen op 5 zetels in plaats van de 4 die zij in 2014 wisten te veroveren. "Een extra blijk van vertrouwen",vindt de lijsttrekker.

Blijvers en verliezers
De lokale partijen doen het goed en ook dat past in een landelijke trend, want zij lijken in de gemeenteraadsverkiezingen steeds meer de landelijke partijen af te troeven. Stadsbelangen Delft is de enige lokale Delftse partij die niet van dit sentiment lijkt te profiteren: de partij van lijsttrekker Bram Stoop blijft steady op 2 zetels staan, net als in 2014, 2010 en 2006. "We hadden gehoopt op winst, maar dat is niet gelukt". Ook ChristenUnie bleef standvastig op 2 zetels. VVD, CDA en SP wisten hun 3 zetels te behouden.
De verliezers van deze gemeenteraadsverkiezingen zijn PvdA en vooral D66. De PvdA moet 1 zetel inleveren en komt nu op 3, maar D66 viel verder terug: van de 8 zetels moest de partij er 3 inleveren. Daarmee is de jarenlange hegemonie van D66 in de prinsenstad doorbroken. In 2006 had D66 slechts 1 zetel, maar in de verkiezingen erna rukte de partij gestaag op. In 2010 moest zij de PvdA nog naast zich dulden op een gedeelde eerste plaats (ieder 6 zetels) maar in 2014 was ze onbetwist de grootste met 8 zetels. Nu is ze teruggevallen naar de derde positie.

Opkomst
Delft blijkt volhardend stemlustig. Net als tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen ligt het opkomstpercentage in de prinsenstad hoger dan het landelijke gemiddelde. Ging landelijk gezien 55% naar de stembus, in Delft nam 56,3% van de kiesgerechtigden de moeite om hun stem uit te brengen.

Wiv
De nieuwe Wet op de Inlichtingen en Veiligheidsdiensten kon in Delft niet op erg veel steun rekenen. Meer dan de helft van de kiezers heeft bij het referendum tegen de Wiv gestemd: 56,7% . De voorstanders van de wet kwamen niet verder dan 38,1%. Dat is wellicht te verklaren door het feit dat in Delft veel hoogopgeleiden en studenten wonen. Uit landelijke cijfers blijkt namelijk dat de opkomst onder hoogopgeleiden het hoogst was en dat zij ook het meest tegen stemden en dat jongeren over het algemeen ook meer tegen stemden dan ouderen. Van de jongeren tussen de 18 en 24 jaar stemde ruim 60 procent tegen de nieuwe Wiv. Van de 65-plussers stemde 57 procent juist vóór de nieuwe wet. Opvallend was het percentage blanco stemmers. Dat was landelijk vier procent. In Delft