Tijn Noordenbos maakt nu al bekend dat hij voor de verkiezingen van maart 2018 kandidaat wethouder is. (foto: archief)
Tijn Noordenbos maakt nu al bekend dat hij voor de verkiezingen van maart 2018 kandidaat wethouder is. (foto: archief)

Tijn Noordenbos heeft wederom een idee: hij wil wethouder worden

  Politiek

DELFT – Het gebeurt zelden dat kandidaat-wethouders zich al voor de verkiezingen presenteren. Maar ook hierin denkt Tijn Noordenbos, die graag wethouder voor GroenLinks wordt, wat anders dan anderen.

Door: Jesper Neeleman

Waarom? "Als ik het niet bekend maak dan weet niemand het", antwoordt de 67-jarige Delftenaar. "Ik vind het zonde om dit pas na de verkiezingen aan iedereen te vertellen. Nu kunnen ze nog zeggen: 'Tijn Noordenbos doet mee dus ik stem absoluut niet op GroenLinks'. Of: 'Ik stem daarom juist op GroenLinks'."

Als GroenLinks na de verkiezingen van maart 2018 al in de coalitie komt, dan is het allerminst zeker dat Noordenbos ook op het rode pluche van de wethoudersstoel mag plaatsnemen. De partij heeft meerdere kandidaten positief beoordeeld voor die positie en ook huidig wethouder Brandligt heeft aangegeven zijn functie te willen behouden. "Een geduchte concurrent", weet Tijn Noordenbos. "Hij heeft veel politieke bagage. Daar kan ik niet tegenop. Maar ik heb weer andere kwaliteiten. Ik loop al dertig jaar door de stad en heb steeds allerlei lolletjes en leuke ideetjes. Ik vind het nu tijd om eens aan het stuur te staan. Met de billen bloot."

-Maak je het jezelf niet extra moeilijk door nu jezelf al aan te kondigen?
Noordenbos: "Ongetwijfeld zullen veel mensen me erover aanspreken. Zowel positief als negatief. Er zullen mensen zijn die zeggen dat ik niet wijs ben, maar ook mensen die zullen zeggen dat ze vertrouwen in me hebben. Ik wil me hoe dan ook nu al profileren. De politiek is in de steden weggezakt naar een anoniem niveau. Wat weten we nog over de politici in onze stad? Het lijkt wel het verlengde van het ambtenarenbestand. Het is zonde als alles grijs en anoniem is. Er mag best wat vuurwerk zijn."

-Mis je dat?
"Als je terugkijkt naar de afgelopen jaren: welke wethouders en raadsleden waren nou echt opzienbarend? Dat je wist waar ze voor stonden? Dat waren er heel weinig. En het mogen er best iets meer zijn."

-Waar sta jij voor?
"Ik heb drie kreten: sociaal, ondernemend en creatief. Sociaal omdat ik vind dat we in een rijk land en een rijke stad als Delft de armoede moeten wegvagen. Het is beschamend dat we armoede vanzelfsprekend vinden. We moeten armoede verbannen zoals we eeuwen geleden de cholera uit de stad hebben verbannen. Ondernemend, omdat ik vind dat we met de gemeente en binnenstad de stad toekomstproof moeten maken. Hoe maken we de stad voor iedereen financieel interessant? Creatief, omdat in Delft meer ruimte moet komen om spontane, leuke en gekke acties te ondernemen. Ik wéét dat er bij de gemeente leuke en enthousiaste mensen werken, maar er lijkt in Delft weleens een soort buffer van gortdroge mensen die nieuwe initiatieven tegenhoudt. Daar erger ik me mateloos aan."

-Je bent al eens in de politiek actief geweest, toch?
"Drie of vier periodes geleden zat ik korte tijd voor GroenLinks in de commissie. Dat was geen succes. Ik was er nog niet aan toe. Nu wel. Ik ben wat rustiger en provoceer minder. Ik denk dat het nu beter gaat."

Meer berichten
 
CustomHtml_1