Afbeelding

eSIM: alles wat je moet weten

Partnerbijdrage

Steeds meer nieuwe smartphones worden uitgerust met een eSIM. Maar wat is dat eigenlijk? Veel mensen hebben hier nog nooit eerder van gehoord. Een simkaart kennen we allemaal wel. Dit kleine plastic kaartje (dat door de jaren heen steeds kleiner is geworden) dat je eenvoudig in de zijkant van je telefoon schuift. Dit kaartje maakt een verbinding tussen jouw telefoon en de provider mogelijk. Daarnaast is er aan de simkaart ook een uniek telefoonnummer toegevoegd. Op dit nummer ben je altijd bereikbaar. 

Toch heeft de traditionele simkaart ook nadelen. Allereerst omdat je er vaak op moet wachten voordat je deze kunt gebruiken. Hij moet immers eerst geleverd worden. Daarnaast omdat hij relatief veel ruimte in beslag neemt. Hierdoor is er minder ruimte voor andere zaken. Denk bijvoorbeeld aan een grotere batterij.

Inmiddels zijn er dus steeds meer telefoons die de eSIM ondersteunen. Maar wat is dat eigenlijk? Heel simpel gezegd is dit een digitale simkaart. De ‘e’ staat voor embedded. Dat wil zeggen een ingebouwde chip, waardoor een fysieke simkaart niet meer nodig is. Gegevens en nummers van contacten worden nu op deze piepkleine chip opgeslagen en je kunt direct de gegevens van je nieuwe SIM downloaden. 

Voordelen van eSIM 

De eSIM zorgt voor een aardverschuiving in de wereld van smartphones. Naar verwachting zal deze digitale chip de toekomst worden. Dat is goed nieuws, want dit betekent ook dat fabrikanten meer ruimte hebben om hun smartphones verder te ontwikkelen en te verbeteren. De consument vraagt zich misschien wel af waarom het nu wéér anders moet. De fysieke simkaart werkte toch ook prima? Misschien, maar ook zij genieten van heel veel voordelen nu de eSIM wordt gebruikt. We zetten ze kort op een rij:

Twee telefoonnummers tegelijkertijd gebruiken 
Wist je dat je dankzij eSIM ook in staat bent om twee telefoonnummers tegelijkertijd te gebruiken? Heel handig wanneer je je telefoon bijvoorbeeld ook zakelijk gebruikt. Zo ben je beter in staat om zakelijk en privé gescheiden te houden. Ook als we kijken naar de facturen. Je kunt het ook gebruiken om op vakantie bijvoorbeeld tijdelijk een lokale simkaart te gebruiken. 

Geen lange wachttijd 
Doordat de sim via een digitale chip wordt geregeld, hoef je nooit lang te wachten voordat deze verzonden wordt. Normaal gesproken duurt het toch wel enkele werkdagen voordat je deze in huis hebt en met je nieuwe abonnement aan de slag kunt. Met eSIM Nederland is dit niet het geval. Je download direct de gegevens van je nieuwe provider en kunt aan de slag. Let op: als je van provider overstapt en je oude telefoonnummer wil behouden, dan kan dit wel iets langer duren dan je gewend bent. 

Duurzame optie 
Nog een voordeel waar je misschien niet direct aan denkt, is dat dit de meest duurzame optie is. In tegenstelling tot de fysieke simkaart hoeft er nu namelijk geen plastic simkaart gebruikt te worden. Dat scheelt plastic. Tel hierbij op dat het kaartje ook nog eens niet verzonden hoeft te worden en je ontdekt al snel dat dit een betere keuze is voor het milieu.