Catharina de Boer geeft lichaamsgerichte therapie.
Catharina de Boer geeft lichaamsgerichte therapie.

"Laat je lichaam meewerken aan je herstel"

kijk op de wijk

DELFT - Stress, drukte, perfectionisme en prestatiedrang. Sommige mensen gaan maar door tot het niet meer gaat. Ze raken burn-out. De weg naar herstel is vaak lang. "Lichaamsgerichte therapie kan helpen", weet Catharina de Boer.

"Lichaamsgerichte therapie is een manier om niet alleen je hoofd, maar je hele lijf bij je herstel te betrekken", legt Catharina de Boer uit. Catharina is verpleegkundige en deed daarnaast de opleiding Lichaamsgerichte Psychotherapie, ook wel 'Integrated Psychotherapy' genoemd. Dit soort therapie richt zich minder op het cognitieve. "Vaak zitten we heel erg in ons hoofd en vergeten we dat we ook een lichaam hebben. Terwijl juist dat lichaam ons zoveel kan vertellen over onszelf, én kan worden ingeschakeld bij het herstel." Sinds 2017 heeft Catharina haar praktijk 'In het Zicht' bij centrum NLD3. "Ik ben één dag in de week aanwezig voor afspraken en behandelingen en geef daarnaast ook de 'Leven in je Lijf' cursus. Tien avonden waarin je leert te herkennen wat er in je lichaam gebeurt."

Lichaamswerk
Lichaam en geest hebben invloed op elkaar. "Stress kan letterlijk op je schouders wegen", geeft Catharina als voorbeeld. "Je schouders gaan hangen, je spieren worden stijf..." Catharina ontvangt in haar praktijk mensen die inderdaad burn-out geraakt zijn, maar ook mensen die op andere manieren vastlopen: "Te hoge eisen stellen aan jezelf, geen nee kunnen of durven zeggen... " Met iedere cliënt voert zij een intakegesprek om het probleem in kaart te brengen en een eigen, persoonlijk behandelplan op te stellen. Naast de gesprekken gebruikt Catharina ook andere manieren om mensen te helpen/begeleiden. "Dat kan eenvoudig zijn: alleen al het veranderen van een houding kan effect geven. Ook leer ik mensen 'gronden'; dat wil zeggen dat ik hen leer om zich bewust te zijn van lichaamshouding en ademhaling. Bij stress adem je snel en oppervlakkig. Als je ademhalingsoefeningen doet, dan merk je dat je hele lijf rustiger wordt. Door dat in te zetten kun je je lichaam, met name je autonome zenuwstelsel, tot rust brengen en van daaruit kun je weer verder. 'Lichaamswerk' noem ik dat."

Bewust bewegen
"Verder gebruik ik oefeningen die mensen leren om zaken vanuit verschillende kanten te bekijken", gaat Catharina verder. "En bio-energetische oefeningen, dat zijn bewuste beweegoefeningen, waarmee mensen leren om de spanning in hun lijf te voelen, de signalen te herkennen, op te laden en te ontladen." Op die manier kun je stress reguleren. "Maar verreweg het belangrijkste is dat je stress en andere signalen tijdig herkent. Je moet je lichaam dus leren verstaan."
www.in-het-zicht.nl.