Op 14 januari vertelt Madelon Sinnige bij Centrum NLD3 over haptonomie. (Foto: EvE)
Op 14 januari vertelt Madelon Sinnige bij Centrum NLD3 over haptonomie. (Foto: EvE)

Je lichaam als een thuis ervaren

kijk op de wijk

Centrum NLD3, te vinden aan de Nieuwe Langendijk 3 in Delft, is een centrum voor psychotherapie, lichaamsgerichte therapie, massage en training. In januari is een aantal infoavonden gepland waarin u kennis kunt maken met wat NLD3 te bieden heeft. Op 14 januari is het onderwerp 'Haptonomie'.

Madelon Sinnige geeft bij NLD3 haptonomische begeleiding en leefstijladvies. "Haptonomie gaat over voelen", legt zij uit. "Haptonomie leert je om beter te luisteren naar je lichaam en je gevoel. Je komt meer thuis in je lichaam en contacten met anderen worden prettiger." Mensen komen naar de praktijk omdat ze gezondheidsklachten ervaren zoals pijn, angst of stress. Of ze komen met vragen over relaties en werk. Madelon: "Wat mij aanspreekt in dit werk is het luisteren en afstemmen op de situatie en wens van de ander. In een eerste gesprek onderzoeken we samen wat wensen en mogelijkheden zijn en wat iemand van de begeleiding verwacht. De haptonomische begeleiding bestaat uit gesprekken, oefeningen en aanraking. Gesprekken zijn belangrijk om gevoel goed te leren verwoorden en grenzen en wensen naar anderen te communiceren. Oefeningen en aanraking zijn heel directe vormen van communiceren. Je ontdekt hoe je omgaat met situaties en kan experimenteren met nieuw gedrag dat je helpt te bereiken wat je graag wilt. Ook leer je grenzen te voelen, te verkennen en te bewaken of verleggen. De meeste mensen ervaren de haptonomische begeleiding als heel plezierig."

Thuis
Vaak zitten we als mens veel 'in ons hoofd' en vergeten we haast dat we ook nog een lichaam hebben. Met haptonomie wordt je je daar weer bewust van. Je komt weer in contact met je eigen lichaam en leert om van daaruit het contact aan te gaan met je omgeving. Wie zijn lichaam als een 'thuis' ervaart, merkt dat het daardoor gemakkelijker is om de buitenwereld met zekerheid en zelfvertrouwen tegemoet te treden. Haptonomie wordt door de meeste aanvullende verzekeringen vergoed en een doorverwijzing van een arts is niet nodig.

Kennismaken
Benieuwd naar wat haptonomie voor u kan betekenen? Kom dan kennismaken op maandagavond 14 januari van 20.00-21.30 uur in Centrum NLD3 aan de Nieuwe Langendijk 3 in Delft. Madelon: "Tijdens deze avond kunt u kennismaken met mij en met mijn manier van werken. Ik vertel over haptonomie en u kunt vragen stellen." Uiteraard is de avond gratis en geheel vrijblijvend. Meer weten: www.praktijksinnige.nl of www.centrumnld3.nl.