Dit is dus geen heilige...
Dit is dus geen heilige...

Religie of wetenschap?

kijk op de wijk

Delft zit vol met kunstwerken waar je gemakkelijk aan voorbij loopt, maar waar vaak een mooi verhaal achter zit.

Neem het bekende beeldje op de hoek van de Sint-Hippolytuskapel op het Oude Delft. Een figuur in een gewaad en duidelijk verweerd. Dat doet vermoeden dat het oud is, en aangezien het in de gevel van één van de oudste kapellen van Delft is ingemetseld, moet het wel iets met een heilige van doen hebben, toch? Nou, nee. Ja, de Sint-Hippolytuskapel is inderdaad een oeroude kapel; ze dateert uit 1400 en is gebouwd op fundamenten van een kapel die nóg ouder is. Ze hoorde bij het Heilige Geestzustershuis dat op de plek stond waar nu het Meisjeshuis is en was aan Maria gewijd. Waarschijnlijk heeft er toen ook een beeld van Maria in de gevel gestaan. Het huidige beeld is echter niet Maria. Ze is van veel recenter datum.
 

Henk Etienne
Dit beeld 'Vrouw met Vlam' dateert uit 1930 en werd gemaakt door de Delftse beeldhouwer Henk Etienne, die onder andere ook het borstbeeld van Dirk Koster in de tuin van het Meisjeshuis en het portret van koningin Wilhelmina op de Nieuwe Plantage maakte. Hij werd in 1895 in Delft geboren en werkte het grootste deel van zijn leven in de Prinsenstad. Hij werd als leerling aangenomen door door Arend Odé, hoogleraar boetseren en beeldhouwkunst aan de Technische Hogeschool Delft, nu de TU. Hij volgde aan de TH ook lessen bij professor, what's in a name, Gips (Bouwkunst) en kunstgeschiedenis bij professor Evers. Deze achtergrond maakte hem bij uitstek geschikt beelden en ornamenten te maken voor de restauratie van kerken en andere monumentale panden. Hij is zijn hele leven verbonden gebleven aan de Technische Hogeschool. Nu wil het geval dat de Hippolytuskapel, na een roerige geschiedenis waarbij het gebouw als munitiemagazijn, pakhuis en zelfs slachthuis werd gebruikt, vanaf 1923 dienst deed als aula van de Technische Hogeschool. Onder auspiciën van de Hogeschool werd de kapel grondig gerestaureerd en het stenen beeldje in de nis is daar onderdeel van. De 'Vrouw' met Vlam' is geen heilige, maar staat symbool voor de Wetenschap. De vlam is een bekend symbool van de TU en verwijst naar de mythe van Prometheus, de titaan die het vuur stal van de goden en aan de mensen gaf. Daarmee werd het voor de mens mogelijk om gereedschappen te maken en zich te ontwikkelen.

Etienne koos niet voor Prometheus zelf, maar wel voor de vlam. De kennis die door de eeuwen heen wordt overgedragen. Iets wat overigens ook prima bij de religieuze geschiedenis van de kapel past.