"Stoppen? We hebben er nog veel te veel plezier in."

Veertig jaar 'De Waagschaal': van stoppen is nog lang geen sprake

kijk op de wijk

Op 10 maart is het precies veertig jaar geleden dat Ria en Hans Cornel hun antiekwinkel in de Gasthuissteeg voor het eerst openden. Ook vier decennia later is het enthousiasme niet verflauwd.

"Een waagstuk, zo noemde de toenmalige redacteur van de krant de stap van Ria en Hans. Niet onlogisch, als je je winkel 'De Waagschaal' noemt. Veertig jaar later blijkt het waagstuk toch behoorlijk goed te hebben uitgepakt: "We hebben er geen moment spijt van gehad. Anders zouden we het ook niet zo lang hebben volgehouden. Het heeft ons een fijn leven gegeven, waarbij we heel veel verschillende mensen hebben leren kennen, en met veel afwisseling." En niet te vergeten; heel veel kennis en kunde. Want De Waagschaal kende een bescheiden begin: "Onze antiekervaring begon met een paar schilderijen van Marius Verstraaten, de opa van Ria", vertelt Hans. Van daaruit hebben we onze expertise langzamerhand opgebouwd." "Ik wist in het begin het verschil niet tussen koper en tin", vult Ria aan.
In de uren dat de winkel niet open is repareert Hans alles dat met de winkel te maken heeft, met als speerpunt klokken. "Er hangen in Delft honderden klokken die ik verkocht of gerepareerd heb", schat hij. "En vergeet de klokken in het buitenland niet", aldus Ria. "We hebben zelfs een klok naar Minsk in Rusland verstuurd." In zijn goed geoutilleerde atelier is Hans helemaal in zijn element: "Heeft u een niet goed lopende of defecte klok? Of een ander voorwerp met een mankement? U kunt altijd bij mij informeren of het nog de moeite waard is om het te laten repareren. U krijgt meteen een prijsindicatie." Naast de vele klokken is De waagschaal goed gevuld met allerlei antiek, zoals kleinmeubelen, kristal en glaswerk, zilveren voorwerpen en bestek, kandelaars, tin en koper, van alles voor de liefhebber van antiek. "U kunt het beste gewoon komen kijken", vindt Hans. "De waagschaal is een hele leuke winkel als je jezelf of een ander een keer met iets bijzonders wilt verrassen. En onze prijzen zijn heel billijk.

Surprise
Natuurlijk gaat het veertigjarig jubileum niet onopgemerkt voorbij. Op de gevel van de winkel wordt het al trots aangekondigd. En natuurlijk vieren Ria en Hans hun feest ook graag samen met hun klanten: "zolang de voorraad strekt ligt er een leuke surprise voor u klaar. In de hele maand maart heffen wij samen met u het glas." Van stoppen wil het paar zéker nog niet weten: "we hebben er nog veel te veel plezier in."
Van harte welkom dus in De waagschaal, Gasthuissteeg 13-A in Delft. Tel. 06-44386756. www.antiek-dewaagschaal.nl.