Monique maakt ook viltbloemen. Echt fijn werk. (Foto: EvE)
Monique maakt ook viltbloemen. Echt fijn werk. (Foto: EvE)

"Vilten is geen handwerken, het is een ambacht"

kijk op de wijk

Vilten is een toegankelijke en veelzijdige techniek waarmee je leuke dingen kunt maken. Monique de Vreede van Atelier Kleurrijk Vilt kan je er alles over vertellen. En je kunt bij haar ook een workshop volgen.

Kleurrijk Vilt is de naam van het Atelier aan de Rochussenstraat. Toch doet die naam eigenlijk onvoldoende recht aan de winkel van Monique de Vreede. Want Kleurrijk Vilt is een complete handwerkwinkel met een uitgebreid aanbod aan artikelen die je nodig hebt om mooie stukken handwerk te maken: garens van wol, katoen, acryl, en natuurlijk brei- en haaknaalden. "We hebben van alles, alleen borduren, dat doe ik niet", zegt Monique lachend. Ideeën nodig? Monique beschikt ook over een grote sortering handwerkboeken en tijdschriften waarmee je je creativiteit volop aan het werk kunt zetten.
En heb je advies nodig, dan kan Monique je van alles vertellen over breien, haken, punniken en inderdaad: vilten.

Vilten
Vilten is een werkvorm waarmee je met behulp van water en zeep van losse wol stof maakt. Een stof die je voor heel veel verschillende dingen kunt gebruiken. Monique maakt er bijvoorbeeld hoeden van: "ook op maat, bijvoorbeeld voor vrouwen zonder haar." Je kunt er ook tasjes en zelfs schoenen van maken. Maar ook fijner werk, zoals viltbloemen.
"Ik vilt ook wel op zijde", vertelt Monique. "Zo maak ik bijvoorbeeld hele mooie en modieuze sjaaltjes."
Het grote voordeel van vilt is niet alleen dat het zo veelzijdig is. Vilt is ook vuil- en waterafstotend. Het is stevig, maar toch licht "Het is een leuke techniek waar je veel creativiteit in kwijt kunt", vindt Monique

Workshops
Wie graag zelf eens met deze techniek aan de slag wil is bij Monique aan het goede adres. Zij geeft namelijk workshops. "Gewoon overdag, hier in de winkel. Ik leg de techniek uit en we maken een mooi werkstuk. Bij een workshop van een dag kan dat bijvoorbeeld een hoed of tas zijn, en wil je een halve dag, dan maken we een kleiner werkstuk." Zo'n workshop is niet alleen leuk voor volwassenen, maar ook voor kinderen. "Vanaf vier jaar kun je meedoen. Het is ook leuk voor jongens. Vilten is namelijk geen handwerken, het is een ambacht."

Aanmelden
Aanmelden voor een workshop kan telefonisch via tel. 06-34265869 of per mail: atelierkleurrijkvilt@ziggo.nl. Monique is ook te volgen op Facebook: www.facebook.com/Atelier-KleurrijkVilt en op haar eigen website: www.kleurrijkvilt.nl.