Rob Klugkist maakt met deze piano de muziek letterlijk inzichtelijk... (Foto: EvE)
Rob Klugkist maakt met deze piano de muziek letterlijk inzichtelijk... (Foto: EvE)

Mam, pap, ik wil op pianoles...

kijk op de wijk

Als je zoon of dochter dit zegt, dan krab je je als ouder wellicht even achter de oren. Want wat kost dat wel niet, zo'n piano?

"Speciaal voor zulke gelegenheden hebben wij een speciale service", vertelt Rob Klugkist van Clavis Piano's in de Kruisstraat. "Wij begrijpen dat een piano een flinke aanschaf is. Daarom kunt u bij ons gratis drie maanden een digitale piano van Roland lenen. Het is echt gratis: je zit nergens aan vast. Zo kunt u rustig uitproberen of pianospelen iets voor uw kind is."

Huren en kopen
Of voor uzelf, want hoewel de leenservice in de eerste plaats bedoeld is voor gezinnen met kinderen, kan iedereen die dat wil het uitproberen. En na die drie maanden? "Dan kunt u de piano teruggeven, kopen, of wellicht een andere piano kopen, bijvoorbeeld een akoestische." Mocht u inderdaad tot aanschaf van een piano willen overgaan dan biedt Clavis Delft u daarvoor ook diverse mogelijkheden: "We hebben een huurconstructie, waarbij je uiteindelijk in 30 maanden eigenaar wordt", legt Klugkist uit. "Het is geen echte huurkoop, want de minimum periode is weliswaar een jaar, maar na dat jaar kunt u indien gewenst alsnog afzien van de koop, zonder boete."

Slimme doelgroepen
Clavis Piano's is sinds september vorig jaar in Delft gevestigd. Het bedrijf heeft nog twee andere showrooms, in Amsterdam en Nieuwegein. Naast verkoop en verhuur van piano's kun je bij Clavis ook terecht voor het stemmen ervan, en voor reparaties. Al heel wat Delftenaren stapten even bij de winkel in de Kruisstraat binnen om de diverse soorten piano's en vleugels, zowel akoestisch als digitaal., te bekijken. "Wij trekken heel divers publiek aan", aldus Klugkist. "Gezinnen met (kleine) kinderen, maar ook mensen van middelbare leeftijd die in geen jaren hebben gespeeld en het nu weer een beetje willen oppakken, en de serieuze muzikant die toe is aan een serieus instrument." En natuurlijk zijn in studentenstad Delft ook studenten een doelgroep: "vooral voor de compactere modellen." Speciaal voor die studenten heeft Clavis ook een actie: "Op vertoon van je studentenkaart kun je bij ons in 3 termijnen betalen."
Klugkist raadt eigenlijk àlle studenten een piano aan: "Want er is wetenschappelijk vastgesteld dat muziek slim maakt. Het stimuleert met name de hersenhelft die verbonden is met wiskunde en logica." Dat moet een TU student toch als muziek in de oren klinken...