10 vragen aan: Sjoerd van der Knaap

  Human Interest

Sjoerd van der Knaap (27) maakte onlangs een opmerkelijke carrièremove en verwezenlijkte daarmee zijn jongensdroom.

1. Waarom wil je op deze plek worden gefotografeerd?
"We zijn hier in de brandweerkazerne Haaglanden in Delft. Ik ben blij en toch ook wel trots dat ik hier nu sta. Sinds ik een kleine jongen was wilde ik brandweerman worden. En dat is me na een aantal omzwervingen uiteindelijk nog gelukt ook."

2. Wat is je achtergrond?
"Ik ben in Delft geboren en getogen. Na de middelbare school Ik heb eerst aan de TU en later aan de Haagse Hogeschool werktuigbouwkunde gestudeerd. Ik heb een baan gevonden als constructeur/tekenaar. Dat betekende lange dagen op kantoor, achter de tekentafel. Ik begon te twijfelen of dit wel was wat ik wilde, of dit m'n werkelijke doel was?"

3. Of dat het tijd was voor verandering…
"Zeker. In dezelfde periode waren er vacatures bij de Brandweer Haaglanden. Waarschijnlijk koesterde ik nog altijd mijn jongensdroom, want ik besloot direct te solliciteren."

4. Hoe word je brandweerman?"
Dat is een lang en tamelijk zwaar traject. In mijn geval begonnen we met 500 kandidaten aan de selectieprocedure. Die bestond uit verschillende onderdelen, zoals een conditietest, 24 uurs-test, psychologische test, medische keuring en natuurlijk een sollicitatiegesprek. Na elke ronde vielen mensen af. Uiteindelijk bleven er zo'n twintig kandidaten over die aan de opleiding mochten beginnen en daar was ik er gelukkig een van."

5. Wat maakt dit werk zo boeiend?
"Ik werk hier nu twee maanden; echt grote incidenten heb ik nog niet meegemaakt. Moet ik zeggen gelukkig niet? Elke vier dagen doe je een dienst van 24 uur, van 's ochtends vroeg tot 's ochtends vroeg. Het mooie is, dat je nooit weet hoe die 24 uur zullen verlopen. Het teamwork, het op elkaar moeten kunnen vertrouwen vind ik boeiend. Beetje vreemd is wel dat je getuige bent van veel kommer en kwel, terwijl je het werk doet dat je zo leuk vindt."

6. Hoe verloopt een dag op de kazerne?"
Het lijkt hier soms net een huishouden. We ontbijten, lunchen, doen corvee, noem maar op. We oefenen elke dag om ons werk goed te kunnen doen. Verder sporten we, we verzorgen het materiaal, etc. En we moeten natuurlijk steeds voorbereid voor het geval een melding binnenkomt. Op zo'n moment wil je natuurlijk niet dat op jou gewacht moet worden omdat je net onder de douche staat."

7. Waar kijk je nu naar uit?
"Ik wil me verder specialiseren, ik ben nu een van de manschappen op de spuitwagen. In september start ik in Den Helder mijn opleiding tot brandweerduiker."

8. Als ik burgemeester van Delft was…
"Ik vind het echt een gemis voor de stad dat Westerpop niet elk jaar meer wordt gehouden. Ik zou er dan ook voor zorgen dat het mooiste popfestival van Delft en wijde omgeving weer elk jaar op de agenda stond."

9. Nog andere zaken waar je warm voor loopt?
"Ik weet niet of het te flauw is om te noemen, maar ik heb sinds kort een heel lieve vriendin en daar breng ik veel tijd mee door. Als ik vrij ben vind ik het leuk naar het café te gaan, ik mag graag houthakken zodat ik niet naar de sportschool hoef én ik ben mijn huis aan het verbouwen. Dus genoeg te doen, lijkt me."

10. Wil je nog iets kwijt aan onze lezers?
"Ik ben achteraf heel blij dat ik de droom die ik als kind had, ben blijven najagen. Ik moedig dan ook iedereen, die met twijfels rondloopt of hij of zij wel de juiste keuzes heeft gemaakt, van harte aan hetzelfde te doen!

Meer berichten
 
CustomHtml_1