Een ouderwets mooie oude foto van de opening van het Sportfondsenbad Delft in 1936, toen mannen nog pakken en vrouwen nog badpakken droegen.
Een ouderwets mooie oude foto van de opening van het Sportfondsenbad Delft in 1936, toen mannen nog pakken en vrouwen nog badpakken droegen. Foto: PR

Oorlog? Problemen? Dan gaan we gewoon wat vaker zwemmen…

Historie

Delft - Delftenaren komen al sinds 1936 naar het Sportfondsenbad voor de nodige waterpret. Dat was in de Tweede Wereldoorlog niet anders. Sterker nog: in de oorlogsjaren werd het zwembad aan het Weteringlaan steeds beter bezocht dan daarvoor, blijkt uit de bezoekerscijfers.

Zo trok het bad in 1940 nog 109.536 bezoekers. In 1943 was dit aantal gestegen tot 189.940. Men zocht in het zwembad afleiding voor de dagelijkse problemen en zorgen. De bezoekersaantallen liepen overigens in 1944 en 1945 weer wat terug, onder meer vanwege de Hongerwinter en de Spoorwegstaking in '44, waardoor er geen elektriciteit en brandstof meer was. De laatste restjes kolen in de Nederlandse zwembaden werden stiekem door personeel meegenomen, die het dankbaar opstookte in noodkacheltjes. Het zwembad moest een tijdlang noodgedwongen de deuren sluiten.Overigens trok het bad in de oorlogsjaren niet alleen Nederlandse bezoekers. Ook de Duitse bezetter mocht er graag een duikje nemen. De Duitse troepen vorderden al heel snel zwemtijden. De bezettende overheid ging contracten afsluiten, die de vorderingen tot op zekere hoogte legaliseerden. Uit die contracten kwamen inkomsten voort, die mede de exploitatieresultaten gunstig beïnvloeden. Natuurlijk ging het niet allemaal even vlot met de die Duitse overweldigers. Soms gedroegen zij zich als bezoekers, soms of het bad van hen was. Aanvankelijk zwommen zij tussen het publiek, later geschiedde dit op afzonderlijke uren, voor welke uren een bepaald bedrag werd betaald. Bedragen die inderdaad inbaar bleken te zijn.
Opvallend is verder het schoolzwemmen dat in Delft werd ingevoerd op 1 september 1941. En al snel deden alle Delftse scholen hieraan mee. Vanuit het Rijk was er grote waardering voor het feit dat Delft zo'n mooi en modern zwembad had èn dat hier ook nog eens de leerlingen van vrijwel alle Delftse basisscholen leerde zwemmen. Het aantal uitgereikte schoolzwemdiploma's is keurig bijgehouden. En alleen in 1944 werd er niet één uitgereikt. Vrij recent kwam in Delft overigens een einde aan dit schoolzwemmen voor de meeste basisscholen in Delft. Iets met bezuinigingen.

Vooroorlogs
In het Sportfondsenbad Delft herinnert weinig nog aan de oorlogsjaren. Slechts de technische ruimte doet nog vooroorlogs aan, weet manager Nelly Veenstra. "Daar staan nog altijd dezelfde pomp en hetzelfde oude filter als in 1936, toen het zwembad werd geopend", vertelt ze.
Hoewel bezoekers weinig merken van deze bijna antieke techniek, wordt de behoefte aan een nieuw zwembad in Delft steeds groter. Plannen voor een nieuw bad zijn er al even. Gemeente Delft en Sportfondsen zijn daarom in gesprek over één nieuw bad, ter vervanging van het Zwem- en Squashcentrum en het Sportfondsenbad. Dit nieuwe bad zou qua wateroppervlakte even groot moeten zijn als beide baden nu. De toekomstige locatie is nog onduidelijk. "Maar als het aan ons ligt, blijven we op de huidige locatie", geeft Veenstra aan. "Delftenaren weten ons hier al jaren goed te vinden en we zien ook een toenemend aantal bezoekers uit nabijgelegen wijken als Rijswijk Buiten en Harnaschpolder. We hebben hier de potentie om nog verder te groeien en in de toekomst nog meer mensen te laten genieten van alle mogelijkheden die we te bieden hebben."

Sportfondsenbad Delft
Weteringlaan 1, Delft
T. 015 – 212 0002
E. Delft@sportfondsen.nl
W. www.sportfondsen.nl