Met paard en wagen de boer op in de jaren 1940. Van links naar rechts: Jan Arink, Jan Vriend, Arend Vriend en Harm Vriend. Op de bok Cor 't Hart.
Met paard en wagen de boer op in de jaren 1940. Van links naar rechts: Jan Arink, Jan Vriend, Arend Vriend en Harm Vriend. Op de bok Cor 't Hart. Foto: PR

Groenrijk 't Haantje: Na de oorlog nieuwe wegen

Historie

DELFT – Binnen de 81-jarige historie van Groenrijk 't Haantje vormen de oorlogsjaren een hoofdstuk zonder glans. In de jaren van wederopbouw kreeg de voormalige zaadhandel alle gelegenheid om uit te groeien tot veelzijdig tuincentrum.

De periode tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog kent hoge pieken en diepe dalen. In de jaren 1920 verandert er het nodige in de maatschappij. Arbeiders komen voor zichzelf op, de positie van de vrouw wordt sterker. Het optimisme dat deze jaren kenmerkt wordt met de Amerikaanse beurskrach van 1929 volledig tenietgedaan. De Grote Depressie laat zich wereldwijd voelen. Bij velen blijft desondanks de handelsgeest en ondernemingslust voelbaar. Harm Vriend is zo'n man, die ondanks de malaise mogelijkheden en kansen ziet. In 1934 begint hij zijn eigen onderneming: een handel in zaaigoed. Er komt een zaadkwekerij aan de Lange Kleiweg, het handelsadres wordt gevestigd aan het Jaagpad 137. Met hun producten gaan Harm en de zijnen de boer op en zijn ze wekelijks op de markten van Delft, Den Haag en Vlaardingen te vinden.

Paard en wagen
De agrarische sector blijkt wel raad te weten met het zaaigoed van Vriend en het gaat goed met het bedrijf. Waar men eerst de afstanden naar markt en boer dient te overbruggen met de transportfiets, komt er na verloop van tijd een paard en wagen voor het vervoer van de handelswaren. Ondertussen komt er steeds meer onheilspellende berichtgeving vanuit het oosten, waar Adolf Hitler inmiddels de scepter zwaait. Het leven gaat door in Holland, dat in geval van een nieuw gewapend conflict in Europa wederom voor neutraliteit kiest. Maar dat past niet in de veroveringsplannen van Hitler, die zijn krijgsmacht in mei 1940 de Nederlands-Duitse grens over dirigeert. Maar wie wind zaait, zal storm oogsten, had Harm als zaaigoedspecialist de Führer ongetwijfeld kunnen vertellen…

Ruilhandel
De zaadhandel van Vriend slaat zich manmoedig door de oorlog heen, mede dankzij de zakelijke contacten met agrariërs. Het zelfgekweekte zaaigoed wordt ingezet in de ruilhandel die ontstaat door de schaarste. Als de bevrijding na vijf jaar eindelijk een feit is, maken opluchting en euforie al gauw plaats voor de alledaagse werkelijkheid. Harm en de zijnen gaan met vereende krachten verder met de voortzetting van de zaadhandel. Harms schoonzoon Cor 't Hart werpt zich op als het nieuwe boegbeeld van de onderneming: hij loodst het bedrijf de tweede helft van de twintigste eeuw in. Omdat steeds meer particulieren hun eigen groenten gaan verbouwen in hun volkstuinen, wordt er een nieuwe markt aangeboord. Het blijkt uiteindelijk een kleine stap te zijn naar een eigen tuincentrum met een plantenkas en een kwekerij voor perkplantjes en koolplanten, dat in 1962 van start gaat aan 't Haantje. Hier is de basis gelegd voor het huidige Groenrijk 't Haantje, dat inmiddels de vierde generatie van het familiebedrijf aan het roer heeft staan.

Groenrijk ´t Haantje
Haantje 25d, Rijswijk
T. 015 – 212 63 59
E. info@hethaantje.groenrijk.nl
W. www.groenrijkrijswijk.nl