Bijschrift: Een fraaie foto van het personeel van Mensert aan het Achterom in 1955, toen de mannen nog van staal waren en mensen uit de ramen hingen als een foto werd gemaakt.
Bijschrift: Een fraaie foto van het personeel van Mensert aan het Achterom in 1955, toen de mannen nog van staal waren en mensen uit de ramen hingen als een foto werd gemaakt. Foto: PR

Hoe de gebroeders Mensert met tegelwijsheid aan werk en eten kwamen

Historie

DELFT – Aannemersbedrijf Gebroeders Mensert timmert al sinds 1892 aan de weg en doorstond dus twee wereldoorlogen. Het oer-Delftse familiebedrijf wist zich in de Tweede Wererldoorlog van werk te voorzien èn daar ook nog eten aan over te houden.

Aannemersbedrijf Gebr. Mensert werd in de oorlog geleid door de drie gebroeders Piet, Gerrit en Aad Mensert. Zij probeerden er net als de rest van Nederland in deze zware tijd het beste van te maken. Dat deden ze op geheel eigen manier. Zo slaagde Piet Mensert, de opa van huidig eigenaar Piet Mensert, er in de oorlog in om bij de Firma De Lint in Delft een schaarse partij tegels op te kopen. Die kwamen vast eens van pas. Trots en tevreden vertelde hij het goede nieuws aan z'n broer Gerrit. Die reageerde iets anders dan verwacht. Wat bleek: Ook Gerrit had die dag een partij tegels gekocht, bij Coene in Den Haag.

Ruilhandel
Gelukkig wisten de gebroeders wel raad met die partijen. Ze gebruikten het voor de steeds gebruikelijker wordende ruilhandel. Dus betegelden ze het slachthuis bij de slagerij in ruil voor wat vlees en bewezen ze er ook de melkboer een dienst mee. Zo bleven de werkzaamheden verder gaan en waren ook de keukenkasten weer voor even gevuld.
Een andere oorlogsanekdote binnen het bedrijf gaat over Gerrit Mensert, die vanwege zijn leeftijd eigenlijk naar Duitsland moest voor de tewerkstelling. Gelukkig bood zijn al vroeg kalende hoofd, waardoor hij een ouder uiterlijk had, uitkomst. Ze knutselden bovendien wat met zijn persoonsbewijs, zodat hij ook op papier ouder was. Et voila; Gerrit Mensert hoefde niet naar Duitsland en kon gewoon in zijn eigen bedrijf aan de slag blijven.
Na de oorlog kwam de wederopbouw en daar plukte ook Mensert de vruchten van. Er werd volop gebouwd en verbouwd en het werk lag bijna letterlijk voor het oprapen. Het personeelsbestand groeide in de jaren '50 en '60 naar zo'n zestig werknemers. Mensert had bijvoorbeeld eigen steigerbouwers, metselaars en timmermannen in dienst. Ze werkten hard en veel en het leven was goed.

Anno 2017
Anno 2017 bestaat Aannemersbedrijf Gebr. Mensert nog altijd en het gaat goed met deze allround bouwspecialist. Het bedrijf telt elf werknemers, die zich vooral bezighouden met restauratie, renovatie, nieuwbouw, machinaal timmerwerk en onderhoud. "We hebben vanwege de crisis een slechte tijd achter ons liggen, maar we merken dat het weer beter gaat met de economie", vertelt directeur en eigenaar Piet Mensert. En met het aantrekken van de huizenmarkt is ook het aantal verbouwingen weer toegenomen. Daarbij komt dat steeds meer huizenbezitters er voor kiezen hun woning beter te isoleren. "Wij zijn erin gespecialiseerd om oudere en/of monumentale woningen te voorzien van de nieuwste maatregelen op het gebied van isolatie. Daarbij zorgen we ervoor dat de woning haar oudere uitstraling behoudt, maar wel het comfort van nu heeft. Oude dingen in glorie herstellen vinden we het mooiste dat er is."


Aannemersbedrijf Gebr. Mensert
Verwersdijk 35, Delft
T. 015 – 212 53 65
E. info@mensert.com
W. www.mensert.com