Eva met de twee boeken die door haar worden getipt
Eva met de twee boeken die door haar worden getipt

Jeugdboekentips van 'kinderboekoloog' Eva

cultuur

DELFT - De jeugdboekentips van 'kinderboekoloog' Eva van DOK.

Donya, de kleine dromedaris: op zoek naar het lekkerste taartje van de hele wereld (Ans van der Valk en Rudie van der Zwet).
Dit is een prentenboek met bakrecepten voor kinderen. In dit avontuur gaat Donya samen met haar dromedaris-en-vriend Stip op wereldreis. Hun missie: het aller-áller-lekkerste taartje van de wereld vinden. In het 1e hoofdstuk ontmoeten de twee vrienden elkaar en leer je waarom Donya op zoek is naar het lekkerste taartje van de wereld. Vervolgens reizen ze allerlei landen af, op zoek naar lekkers. Per land is er één pagina aan verhaal, een illustratie en niet onbelangrijk, het recept dat bij de lekkernij van het specifieke land hoort. Achterin het boek staan nog een paar (extra) trucs voor het bakken. Een mooi kinderboek voor alle leeftijden: de allerkleinsten kunnen voorgelezen worden en kijken naar de plaatjes, terwijl iets oudere kinderen het zelf kunnen lezen en aan het bakken kunnen gaan. Ouders en verzorgers kunnen natuurlijk gezellig meedoen en… meesmullen!

Die zomer met Jente (Enne Koens)
De 10-jarige Marie is verhuisd naar een nieuwbouwwijk. Iets dat ze niet zelf heeft bedacht en helemaal niet wilde. Want ze woont nu ver weg van haar Beste Buurmeisje en Bijna Zus oftewel beste vriendin Zoë. En de zomervakantie is net begonnen. Gelukkig blijkt in haar nieuwe buurt een meisje te wonen waarmee ze misschien wel vrienden kan worden: Jente, die veel durft. Samen beleven Marie en Jente allerlei avonturen, maar toch wringt er iets. Soms is Jente namelijk opeens boos of zelfs gemeen naar Marie. En het wordt alleen maar erger…
Een boek over vriendschap: hoe maak je vrienden? Kun je vrienden blijven met iemand die ver weg woont? Wanneer is een vriendschap over en kun je een vriendschap eigenlijk stopzetten? Een gevoelig boek met illustraties als mooie afsluiter voor jouw zomer!