<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Een gedeelte van het beroemde schilderij 'De Astronoom' van Johannes Vermeer
Een gedeelte van het beroemde schilderij 'De Astronoom' van Johannes Vermeer

Lezingen over Vermeer bij Delfia Batavorum

  cultuur

DELFT - Een andere kijk op de Astronoom en het Meisje met de parel van Johannes Vermeer, lezingen door Arjen Dijkstra en Abbie Vandivere. 

Twee landelijke experts, Arjen Dijkstra en Abbie Vandivere, zullen op donderdag 20 juni de nieuwste inzichten delen over twee wereldberoemde schilderijen van Johannes Vermeer: De Astronoom en Het Meisje met de parel.

De Astronoom van Johannes Vermeer is één van de bekendste schilderijen uit de zeventiende eeuw. Het wordt gezien als een symbool van zeventiende-eeuwse wetenschap. Een man, druk in de weer met een hemelglobe, kijkt op uit een boek.
Vermeer lijkt hier de astronoom te vangen op het moment dat hij tot een belangrijk inzicht is gekomen. Maar klopt dat wel? Wat ligt er op de tafel? Wat weten we van de instrumenten die deze man gebruikt? Er blijkt heel veel over dit portret te vertellen.
Veel meer dan op het eerste oog lijkt. Historicus Arjen Dijkstra noemt hem 'De Franeker wiskundige van Johannes Vermeer' en legt in zijn lezing uit waarom.

Het Meisje met de parel spreekt als schilderij enorm tot de verbeelding: haar blik, Vermeers kleurgebruik en de uitmuntende manier waarop hij in het werk heeft gespeeld met licht. Ook wetenschappers zijn enorm gefascineerd door het kunstwerk. Er leven nog steeds vragen: hoe schilderde Vermeer dit iconische kunstwerk en welke materialen gebruikte hij daarvoor? Met de nieuwste technieken is opnieuw gekeken naar aspecten als doek, penseelvoering, pigmenten en andere materialen die hij gebruikte voor dit wereldberoemde schilderij. Tijdens de lezing zal Abbie Vandivere, restaurator bij Het Mauritshuis, alles vertellen over het Meisje met de parel, de techniek van Vermeer en het onderzoek.

De lezingenavond vindt plaats op donderdag 20 juni, 20.00 uur, in de Van de Mandelezaal van het Prinsenhof, ingang Oud Delft.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>