RiverBlue, over de schaduwzijde van de kledingindustrie, te zien bij TU Delft Library
RiverBlue, over de schaduwzijde van de kledingindustrie, te zien bij TU Delft Library

Tentoonstelling bij TU Delft Library

cultuur

DELFT - TU Delft Library organiseert van dinsdag 12 februari tot donderdag 28 februari, in het kader van het Delftse film- en waterfestival 'Let's Talk about Water', een tentoonstelling getiteld #Detox your #Fashion – Let's Talk About WasteWater.

Na de olie-industrie is de textielindustrie de meest vervuilende industrie ter wereld. Gemiddeld wordt er alleen al voor het verven van een kilo textiel tussen de 100 en 150 liter water gebruikt. En voor de productie van katoen zijn eveneens grote hoeveelheden water en pesticiden nodig. Verschillende ontwerpers houden zich bezig met de vraag hoe de kledingindustrie eerlijker, schoner en duurzamer kan worden door minder water en minder vervuilende productiemethoden te gebruiken. Voorbeelden hiervan zijn te zien in de tentoonstelling.

Innovaties
Zo wordt het ensemble getoond dat gedragen werd door professor Louise Fresco, voorzitter van het College van Bestuur van Wageningen University & Research en dat een toonbeeld is van diverse innovaties op het gebied van circulariteit in de kledingindustrie. Een andere duurzame benadering is om je eigen tijdloze garderobe-items telkens te herstellen, ook hier is een voorbeeld van te zien tijdens de tentoonstelling. Als je daarnaast wil ontdekken hoe verfstoffen gerecycled kunnen worden en hoe onderzoekers van de TU Delft een rol spelen bij een duurzamere behandeling van textiel, bezoek dan de tentoonstelling in de TU Delft Library.

Modeshow
Op woensdag 20 februari wordt de tentoonstelling in de Library hal om 12.30 uur en 17.00 uur opgeluisterd door een duurzame modeshow van studenten van het ROC Zadkine. Ze laten hiermee zien hoe je milieuvriendelijkere kleding kunt produceren. Om 17.30 uur wordt de ontluisterende documentaire RiverBlue, waarin natuurbeschermer Mark Angelo de schaduwzijde van de mondiale kledingindustrie blootlegt, getoond in de Blauwe zaal (max. 40 bezoekers).

Filmfestival
"Water knits it all together". Het Film en Water festival 'Let's Talk About Water', opgericht door Linda Lilienfeld, is een jaarlijks festival dat de kracht van film gebruikt om een debat te starten over onderwerpen die met water te maken hebben. De festivals vinden plaats over de hele wereld. Het thema van dit jaar: Materiality; too much, too little, too dirty. Let's Talk About Water. Waarom?
Omdat we geen reserveplaneet hebben. Voor de zevende keer is Filmhuis Lumen in de laatste twee weken van februari het kloppende hart van dit waterfilmfestival. Festivalgangers kunnen zich vergapen aan baanbrekende documentaires en klassiekers van grote cinematografische schoonheid. Bovendien verwelkomt het festival een aantal illustere gasten uit binnen- en buitenland, iets wat tijdens de voorgaande festivals leidde tot talloze verrassende ontmoetingen tussen wetenschappers, filmmakers, politici, cinemalovers, klimaatactivisten en het grote publiek. Kijk voor het gehele filmprogramma: www.filmhuis-lumen.nl

Fototentoonstelling
In OPEN aan het Vesteplein is van 14 tot 28 februari de fototentoonstelling #EverydayNile te zien. Dit gaat gepaard met de lancering van een online mediacampagne met dezelfde titel. De opening van deze tentoonstelling is op 14 februari om 17.00 uur.