In het stuk 'Thuislozen' met o.a. Adelheid Roosen zijn buitengewone mensen te zien
In het stuk 'Thuislozen' met o.a. Adelheid Roosen zijn buitengewone mensen te zien

'Iedereen kan laagdrempelig al iets doen voor een dak- of thuisloze'

cultuur

DELFT - Theater de Veste heeft op donderdag 1 en vrijdag 2 november een unieke voorstelling in huis. 'Thuislozen' van de Zweedse schrijver Lars Norén toont een wereld die we goed kennen, maar waar we liever niet te lang bij stilstaan.

Door Ruud Stift

We zien kwetsbare mensen met pijnlijke verhalen. Maatschappelijk ontheemden: verslaafden, werklozen, alcoholisten, prostituees en dealers. Een op drift geraakte dichteres en een opgebrande directeur. De makers dagen je uit na te denken over hoe wij beter kunnen samenleven. Het is ongemakkelijk om te zien hoe 'gewone' mensen om welke reden dan ook zichzelf verliezen. Dus lopen we door. Maar wat gebeurt er als je niet wegkijkt maar omkijkt naar de minder bedeelde mensen? Misschien zelfs iets doet? De lokale betrokkenen doen mee om te laten zien hoe zij werken met zulke mensen. Dat moet voor bezoekers die zich aangesproken voelen, de stap verkleinen om zelf in actie te komen. Het publiek wordt midden in de kring van thuislozen en thuiszoekers geplaatst.

Deze unieke samenwerking tussen Adelheid Roosen en regisseur Thibaud Delpeut is een theaterbeleving die je niet wilt missen. 'Thuislozen' beleef je in de zaal, op het podium én backstage.

Lokale helden
In Delft spelen twee lokale 'ervaringsdeskundigen', Marja Landzaad, vrijwilligster bij de Voedselbank Delft en Anneloes Tilman, voorzitter van SHS Delft, zichzelf in het stuk. Ook is een actieve rol weggelegd voor de Stichting PerspeKtief.
Marja Landzaad: "Ik vond het een interessant idee. We hebben maar een klein aandeel, maar het is nodig dus dan doe je het gewoon. In Utrecht hadden we eerder een 'meet en greet' met Adelheid. Zij wilde per se alle mensen ontmoeten die in de 17 speelsteden participeren. In Amersfoort mocht ik al een beetje proeven op het toneel, een indrukwekkende ervaring. Heel leuk om ook achter de coulissen te kunnen kijken. Het stuk telt 14 spelers, allemaal met hun eigen inbreng. De rol die Adelheid speelt is zeer heftig. Dat hakt er op momenten aardig in."

Lovende recensies
"De cast deed er alles aan om ons goed te laten voelen, we zijn heel warm in de 'familie' opgenomen. Mijn aandeel is te horen aan het einde van deel 1, Annelies spreekt het publiek toe aan het einde van deel 2. Het stuk bestaat totaal uit drie delen die vloeiend in elkaar overlopen, met twee pauzes. Op momenten is er een dialoog met het publiek, dat maakt het zeer origineel en inventief. Niet voor niets schreeuwen de kranten hun bewondering uit in de recensies. Ik zou willen zeggen: ga dit zien, het is een unieke belevenis!"

Anneloes Tilman van SHS Delft houdt zich bezig met de herbestemming van leegstaand vastgoed tot (tijdelijke) studentenhuisvesting.
"Het is een mooie gelegenheid om het publiek te laten ervaren wat deze mensen echt allemaal moeten doorstaan. 'Thuislozen' is een origineel bewerkt stuk, omdat het interactief is. Er is een connectie tussen publiek en spelers. Hopelijk realiseren de toeschouwers zich dat iedereen op een laagdrempelige wijze al iets voor een dak- of thuisloze kan doen. Dat zou pure winst zijn. Hoe ik het vind? Het is weer eens wat anders, op een toneel staan."

Uniek
"Onze locatie Abtswoude, het voormalige Pieter van Foreest woonzorgcentrum, wordt driesoortig bewoond: 32 dak- en thuislozen, 110 studenten en veertig 65-plussers. Hierin zijn we uniek in Nederland. De cliënten van Stichting PerspeKtief wonen hier shortstay, voor een periode van een jaar, in verband met doorstroom. Ze kwamen binnen aan de hand van een selectieprocedure, want ze moeten wel aan een paar eisen voldoen. Zo is er een dagbesteding, maar die is minder streng dan ze gewend waren. Alles pakt verrassend positief uit tot nu toe. De cliënten zetten zich goed in en zijn enthousiast. We zorgen ervoor dat er genoeg gedeelde activiteiten op het rooster staan, waarbij men elkaar leert kennen. Een stamppot avond, een avondje bingo of een zomerse BBQ."

Mirjam Wesselink, Theater de Veste:
"We proberen deze thematiek door middel van cultuur onder de aandacht te brengen. Toneel laat je ervaren en beleven en hopelijk net iets anders kijken. Wij zijn blij met de samenwerking met deze mooie Delftse maatschappelijke organisaties en zullen met hen en anderen ook in de toekomst blijven werken.

Kaarten winnen?
Theater de Veste geeft twee vrijkaarten voor deze lovend ontvangen voorstelling weg. Waarom wil je graag naar 'Thuislozen'? Mail je reactie naar: actie@theaterdeveste.nl