Afbeelding

De Kunstenaars van Kadmium #30

cultuur

In de rubriek 'De Kunstenaars van Kadmium' wordt op deze website om de week een andere kunstenaar belicht. Deze week deel 30: Brighart

Discipline: Schilderen
Website: www.brighart.nl
Email: brighart@kpnmail.nl

Brighart studeerde van 2004 tot en met 2007 aan de Vrije Academie, werkplaats der beeldende kunsten in Den Haag. Later volgde een jaar aan de Willem de Kooning Academie te Rotterdam. In Brighart's expressionistische schilderijen komen thema's naar voren als: Vreugde, Energie, Neutrino's, Higgs deeltjes, Energiebronnen en Bewegingen in het universum. 

In haar schilderijen probeert ze de niet-zichtbare wereld af te beelden in een abstracte beeldtaal. Zij laat zich inspireren door de theoretische natuurkunde. Brighart verdiepte zich in de kwantummechanica en de snaartheorie. Brighart laat zich voor haar intuïtieve schilderhandelingen, die uitdrukking geven aan haar gevoelens, inspireren door Sir Karl Popper en zijn uitspraak: 'Optimism is a moral duty' (1993). 

Rood, oranje en geel komen veel voor in Brighart's abstracte kleurrijke schilderijen. Zij houdt van experimenteren. Zij gebruikte bijvoorbeeld nylon paraplu's, space-gel, opake flakes en glasbolletjes. Momenteel werkt de kunstenares in lagen verf, waardoor er een transparantie ontstaat: Reverie (2017), Only in movements is truth (2018) en Individuen/higgs (2018) 

Afbeelding