Afbeelding

De Kunstenaars van Kadmium – zetten zich in voor betere wereld

cultuur

Dankzij de inzet van een groep Delftse kustenaars is er op zaterdag 16 december in Kadmium aan het St. Agathaplein van 11.00 uur tot 17.00 uur een benefietverkoop van unieke kunstwerken. Zo kunnen Delftenaren hun dierbaren verrassen met een origineel kerstcadeau en een steentje bijdragen aan een gelukkiger leven van een Delfts vluchtelingengezin.

De organisatie van dit evenement is in handen van 'Artists for a better World Delft'. In de aanloop naar deze BenefietKunstverkoop willen de initiatiefnemers - de Delftse kunstenaars Sascha van Eijk en Cobi de Jong - een zo groot mogelijk Comité van Aanbeveling voor dit evenement op de been brengen. Daarom vragen zij alle Delftenaren zich aan te sluiten bij dit comité onder het motto 'Zwaan Kleef Aan'.  

Wereldwijd moeten 65 miljoen mensen door oorlog en geweld hun huis verlaten. Veel familieleden raken elkaar kwijt tijdens hun vlucht. Van die 65 miljoen mensen op drift zijn er meer dan vier miljoen mensen naar elkaar op zoek. Daarom heeft 3FM Serious Request dit als goed doel voor 2017 gekozen. In de week voor Kerst gaan zij vanuit het Glazen Huis in Apeldoorn geld ophalen om ouders en kinderen te herenigen. In eigen stad zet 'Artists for a better World Delft' dit thema twee dagen voor de start van Serious Request op de lokale agenda met een BenefietKunstverkoop in Kadmium. Maar dan teruggebracht tot kleinschalige proporties, gericht op Delftse vluchtelingen (statushouders) die wachten op het terugzien van hun dierbaren. De opbrengst van de verkoop gaat naar de Stichting Gezinshereniging Vluchtelingen Delft (kortweg SGVD).

Kenmerk van dit initiatief is dat iedereen wint. Kunstenaars stellen hun werk ter beschikking in de wetenschap dat zij geld bij elkaar brengen, waarmee de SGVD de gezinnen van statushouders kan herenigen en gelukkiger kan maken. Delftenaren kunnen voor een schappelijk bedrag een origineel kerstgeschenk kopen voor iemand die zij een warm hart toedragen. De ontvanger krijgt een uniek cadeau dat eerst door de maker met liefde is weggegeven en daarna door de koper met liefde is doorgegeven. Zo winnen we allemaal een beetje. Ook het bedrijfsleven doet mee in de vorm van sponsoring in natura. In de organisatie en de voorbereidingen doen we in principe alles met gesloten beurzen. Er is geen strijkstok, dus daar kan ook niks aan blijven hangen.

Twee bijzondere Delftenaren zitten al in het Comité van Aanbeveling, te weten de wereldberoemde strandbeesten-virtuoos Theo Jansen, die zegt: 'The walls between art and engineering exist only in our minds' en Ria Pool Meeuwsen van La Scuola, Academie voor Levenskunst en bestuurslid van de SGVD.

U kunt zich op verschillende manieren opgeven voor het Comité van Aanbeveling: Stuur een mailtje naar anna@opatelier.nl, zet in het onderwerp 'zwaan kleef aan' en vermeld in de mailtekst uw naam en eventueel uw organisatie en/of functie. Hoeft niet, maar mag. Ga naar de Facebook pagina https://www.facebook.com/Artists-for-a-Better-World-Delft-274781843043541/ en klik op 'vind ik leuk'. Laat vervolgens een berichtje achter met de tekst 'Ja, ik sluit me aan bij het Comité van Aanbeveling' en vermeld uw naam en eventueel uw organisatie en/of functie. Dat laatste hoeft niet, u kunt het natuurlijk ook doen als prive-persoon.

U kunt ervan op aan dat Artists for a better World Delft uw gegevens verder nergens voor zullen gebruiken. En ze gaan u ook niet om geld vragen. Alleen uw naam doet ertoe, om aan de buitenwereld duidelijk te maken dat u en velen met u solidair zijn met Delftse vluchtelingen voor wie de feestdagen vaak niet zo feestelijk zijn. Terwijl zij snakken naar 'vrede op aarde', vooral voor hun dierbaren die ergens anders op de wereld Kerst 'vieren', vaak op een gevaarlijke, koude plek. Uw naam krijgt een plek in een groeiende lijst van sympathisanten, die tot en met 16 december in persberichten en andere publicaties vermeld zal worden.