Wim van Leeuwen (links) en Willem Hoogduin (rechts).
Wim van Leeuwen (links) en Willem Hoogduin (rechts).

Restauratie van kruiswegstaties gaat door

cultuur

DELFT - De restauratie van de acht overgebleven kruiswegstaties uit de in 1973 gesloopte St. Hippolytuskerk aan de Voorstraat gaat definitief door. Wim van Leeuwen, voorzitter Stichting Kerkelijk Erfgoed Delft is verheugd dat de opdracht tot restauratie kon worden gegeven.

De laatste financiële actie heeft voldoende bijdragen opgeleverd om de opdracht te verstrekken. Afgelopen week zijn de staties van hun 'rustplaats' overgebracht naar het Delftse bedrijf Hoogduin Papier restauratoren, dat de werkzaamheden gaat uitvoeren. "Heel mooi dat er in Delft een internationaal bekend restauratiebedrijf is aan wie we de opdracht kunnen verstrekken", zegt Van Leeuwen. "Behalve de opdracht is er ook een planning afgesproken. Eind deze maand begint het bedrijf aan de klus. Bedoeling is dat de restauratie rond februari 2019 gereed is.

De totale kosten van restauratie, boek en tentoonstelling zijn begroot op 105.000 euro. Dit bedrag is nog niet helemaal bijeen gebracht, maar Van Leeuwen vertrouwt erop dat ook de laatste 'paar duizend euro' voor maart 2019 beschikbaar zal komen. In 2018 zal er tegelijk met de restauratie een boek worden gemaakt over de geschiedenis van de staties en het restauratieproces. In maart 2019 is de openingstentoonstelling in de Oude Kerk in Delft gepland. Op zaterdag 2 december kunnen donateurs het restauratieatelier bezoeken waar de staties worden gerestaureerd. Vooraf aanmelden is noodzakelijk via skeddelft@gmail.com of tel. 015-2144366