Anne de Groot en Felix van Waart in actie. (foto: Olga Nix)
Anne de Groot en Felix van Waart in actie. (foto: Olga Nix) Foto: Olga Nix

Veel te zien tijdens de Gezichten van Vermeer

cultuur

De Gezichten van Vermeer is in meerdere opzichten een bijzondere toneelvoorstelling, vindt ook Anne de Groot. De 26-jarige Delftse is één van die gezichten.

Ze speelt de rol van Catharina. "Dat is het meisje met de Parel", legt ze uit. Ze meldde zich bij het Delfts Toneelgezelschap (DTG) voor dit toneelstuk aan toen ze een oproep van het DTG las. "Van jongs af aan heb ik al iets mee theater. Op de basisschool deed ik graag mee aan kleine toneelstukjes, op de middelbare school was ik elk jaar betrokken bij de musical en toen ik later in Utrecht studeerde, heb ik me daar ook aangesloten bij een toneelgezelschap."
Na haar studie mocht ze gaan werken en kwam toneel eventjes op een lager pitje. Totdat ze de oproep las. "Hartstikke leuk om weer met zo'n voorstelling bezig te zijn", vindt ze. "Ik ben heel leuk ontvangen door de leden van het DTG. En het is geweldig om in deze voorstelling mee te doen."

-Wat is het voor stuk?
Anne de Groot: "Het gaat over het leven van Vermeer en de verschillende gezichten in zijn leven. Het Melkmeisje en het Meisje met de Parel kent iedereen natuurlijk, maar ook de moeder van Catharina speelt er een rol in. De eerste vier scènes spelen zich af in vier verschillende ruimtes in het Vermeercentrum. Bezoekers worden verdeeld over vier groepen en elke groep ziet de scènes dus in een andere volgorde. Daarna wandelt iedereen naar het Falie Begijnhoftheater, waar we de laatste en de langste scene spelen."

-Zijn in het Vermeercentrum allerlei decors gebouwd?
"De verschillende ruimtes in het Vermeercentrum zijn al een decor op zich. Zo is er een ruimte met een raam en een bureautje. Daar maken we gebruik van. We laten het museum zien zoals het is."

-Is deze voorstelling voor iedereen leuk?
"Zeker. En voor inwoners van Delft, een stad die Vermeer ademt, is het natuurlijk èxtra leuk. We hebben het in juni en ook eerder deze maand meerdere keren gespeeld. Dan zie je soms hele jonge bezoekers, maar m'n eigen oma was ook heel enthousiast. Daarnaast zie je op één avond een mooie voorstelling èn het Vermeercentrum."

Nog drie keer
De Gezichten van Vermeer wordt deze maand nog drie keer uitgevoerd: zaterdag 16 september, vrijdag 29 september en zaterdag 30 september, steeds om 20.00 uur. Kaarten kosten 15 euro – inclusief koffie of thee - en kunnen 's avonds tussen 19.00 uur en 22.00 uur telefonisch via 06 26 36 36 36 of anders via de website www.delftstoneelgezelschap.nl worden gereserveerd.