Rapaille trad vrijdagavond voor de –voorlopig- laatste keer op, maar heeft nog geen definitieve afspraken over een herstart gemaakt. (foto: Vincent Basler)
Rapaille trad vrijdagavond voor de –voorlopig- laatste keer op, maar heeft nog geen definitieve afspraken over een herstart gemaakt. (foto: Vincent Basler)

Grenzenloos Rapaille houdt het even voor gezien

  cultuur

DELFT - 2016 was een mooi jaar voor Rapaille. Het vertellerscollectief werkte aan een theaterprogramma, tourde langs verschillende podia en nam afgelopen vrijdag –in ieder geval voor even- afscheid van elkaar en het publiek.

Vrijdagavond werd in Barbaar een hectisch jaar afgesloten. "Het was voorlopig even het laatste optreden, maar de intentie is er zeker om uiteindelijk samen verder te gaan, al weten we niet precies wanneer", vertelt Nick Keijzer, die samen met Charlie de Bruijn, Tim van den Eijk, Daan Verhoeven en Ruji het collectief vormt. "Een aantal van ons is de komende maanden letterlijk grenzenloos en om je hoofd echt leeg te krijgen, moet je niet al afspraken hebben staan voor het moment waarop je terug bent."
De afgelopen maanden zijn voor Keijzer zwaar geweest. "Want je gaat van het schrijven van verhalen en liedjes voor in de achtertuin naar een theaterprogramma; dat is andere koek. Als je op de planken staat moet je toch iets te vertellen hebben en als je dat wilt, kun je het het best zo dicht mogelijk bij jezelf houden. We hebben hierbij voor het thema 'vrijheid' gekozen, maar dat is zo'n ruim begrip, dat het moeilijk is om aan te beginnen."

De moeite waard
Uiteindelijk werd gewerkt aan een programma dat zeer de moeite waard was. "Het was ontzettend leuk om te doen", vervolgt NIck Keijzer. "We hebben naast onze kleinere optredens negen keer in het theater gestaan. Het leuke is dat in het begin de focus heel erg op je eigen aandeel ligt, maar naarmate je vaker samen op het podium staat, steeds beter op elkaar raakt ingespeeld. De ontlading na een geslaagd optreden is prachtig."

Mooi jaar
Keijzer kijkt voor wat betreft Rapaille dan ook terug op een mooi jaar. "Als ik het een cijfer zou moeten geven, dan is het een 8,7. Het was voor mezelf namelijk erg vermoeiend, maar dat weegt niet op tegen de energie die het opleverde. Daarnaast komen we allemaal niet uit de theaterhoek, maar hebben we toch een prachtige show neergezet."
Het –voorlopig- laatste optreden was vrijdagavond in Barbaar, maar dat is wat Keijzer betreft geen definitief einde. "Want het was een prachtige ervaring die voor herhaling vatbaar is", besluit hij

Meer berichten