Senad heeft het altijd erg naar z'n zin op de wekelijkse karaokefeestjes in de Koperen Kat. (Foto: Katharina Maunz)
Senad heeft het altijd erg naar z'n zin op de wekelijkse karaokefeestjes in de Koperen Kat. (Foto: Katharina Maunz)

Column: Door Oostenrijkse ogen

  Column

Columnist Senad Delic woonde tot voor kort in Oostenrijk. Vanwege zijn grote interesse in de Nederlandse cultuur verhuisde hij in oktober 2017 naar Delft. Iedere maand geeft hij de lezers van Delft op Zondag een kijkje in zijn leven als kersverse Delftenaar.

Toen ik naar Nederland verhuisde verliet ik alles in Oostenrijk waar ik aan gewend was - regelmatige optredens op poëzie-podia, het deelnemen aan toneelstukken. Opeens was het geen deel van mijn dagelijks leven meer. Ik had dus maandenlang een opgekropte energie in mij die ik heel dringend op een toneel wilde uiten. Toen dit verlangen zijn hoogtepunt bereikte kwam ik erachter dat er in Delft de mogelijkheid was om juist dit te doen - bij het wekelijkse karaokefeestje in de Koperen Kat!

Iedere donderdagavond verzamelen zich daar alle soorten mensen om de hele avond lang hun stembanden te ruïneren. Op hits als 'Careless Whisper' van George Michael of Disneyliedjes is altijd te rekenen. Het falsetto-deel van "Careless Whisper" kan ik bijna perfect - als de glazen barsten doe je het goed! Het merendeel van mijn Nederlandse vaardigheden komt door zingen van Nederlandstalige klassiekers. Moeders houden van me als ze mij Hazes horen zingen, of Clouseau. De noten zijn allemaal fout en mijn stem is ook geen Pavarotti, maar dat maakt niet uit - het accent is hier belangrijk! Dat is mijn lievelingstruc om sympathie te winnen. Er zijn veel geluiden in de Nederlandse taal die voor mij onnatuurlijk zijn, zoals jullie "G", waar ik bijna keelpijn van krijg als ik het te vaak zeg! Door mijn vrij Duitstalige accent wordt het namelijk een hele zachte, bijna Belgische "G". It's show-time. Donderdagavond, ik zing "Onderweg" door Abel - zoals verwacht zijn de dames aan het smelten want ik heb weer mijn skinny velvet-top aangetrokken en mijn ronde jaren 80 zonnebrilletje opgezet. Het is geen overdrijving, schatje - het is performance. Daarna "Daar Gaat Ze" van Clouseau - en met woorden net als "gaat", "schoonheid" en "ongegeneerd" wordt deze performance een ware uitdaging voor mijn Duitstalige bek. Ik wissel vaak tussen heel agressief "Chrhrhrhrh" en heel zacht, bijna erotisch "hhhhhh".

Karaokeavonden zijn niet alleen een gave mogelijkheid om frustratie en energie uit te laten maar ook om mensen te leren kennen die al het ergste van jou hebben gezien - zij zijn voorbereid op al jouw excentriciteiten en stommiteiten. Dus schaam je niet - wees een ster! Maar als iemand na het feestje vraagt of je met hem of haar naar huis mee wilt gaan: eerst even aan je moeder vragen!

Meer berichten
 
CustomHtml_1