Docent Arie
Docent Arie Foto: YASMILA VAN VLIET

Docent Arie (79) : ‘Kinderen zijn nog precies hetzelfde als vroeger’

Algemeen

DELFT - Hij begon zijn onderwijs carriere in 1970 en is inmiddels 79 jaar, maar staat nog steeds met plezier en passie voor de klas. Arie van den Bor is docent Duits aan het Grotius College in Delft. “Als leerling zou ik me hier heel prettig voelen”, aldus Arie.

Werksfeer
Arie begon in 1970 als leerkracht in het basisonderwijs en heeft zich daarna laten omscholen tot docent op het middelbaar onderwijs. Op dit moment geeft hij les aan de mavo, havo en vwo klassen van het Grotius College. Arie is blij met de mensen op het Grotius College. “Collega’s doen stinkend hun best, staan elke dag voor mij klaar en de leerlingen zijn prettige en beschaafde jongens en meisjes. Ze zijn nog precies hetzelfde als vroeger, maar zijn iets vrijer en proberen iets meer onder hun plichten als leerling uit te komen dan toen ik begon als docent.”  

Gedrevenheid
Bij het Grotius College zijn ze blij met Arie. “Het maakt niet uit of je jong of oud bent, als je maar hart voor je vak hebt. Ervaring en passie voor het onderwijs is van alle leeftijden”, aldus rector Nico Hovius. Zijn gedrevenheid voor het vak komt door zijn betrokkenheid met de maatschappij. 

Arie wil ook nu nog zijn steentje bijdragen aan het onderwijs, waarbij Duits juist een vak is waar moeilijk leraren voor te krijgen zijn. Dat Arie na zoveel jaren nog steeds voor de klas staat, heeft volgens hem te maken met het verlies van zijn dochter, schoonzoon en de adoptiekinderen uit Haïti. “Ik heb vier jonge mensen verloren, misschien zoek ik met het lesgeven een manier om dit te compenseren.” 

Steun
Voor Arie is de steun van zijn vrouw onmisbaar. Ik krijg van haar de ruimte om dit werk te blijven doen, maar het moet voor haar wel binnen de grenzen blijven.” Hoelang hij nog doorgaat weet Arie niet. Hier hebben zijn vrouw en zijn gezondheid een beslissende invloed op. “Maar als ik nog vijf jaar door zou gaan, zou het misschien wel een wereldrecord zijn!”