BBB verovert ook Zuid-Holland. VVD, ChristenUnie en CDA leveren zetels in.
BBB verovert ook Zuid-Holland. VVD, ChristenUnie en CDA leveren zetels in.

De verkiezingsuitslagen van 2023 zijn bekend

Algemeen

DELFT - Afgelopen woensdag zijn we weer naar de stembus geweest, dit keer voor de Provinciale Statenverkiezingen en de Landelijke Waterschapsverkiezingen. De afgelopen weken gingen politici op pad om campagne te voeren en zoveel mogelijk kiezers voor zich te winnen. Ruim 13 miljoen kiesgerechtigden kregen de kans hun stem uit te brengen, waarvan 74.300 Delftse kiesgerechtigden. In onze provincie maakte 54,5% van de gerechtigden gebruik van hun stempas. In 2019 bracht 54,49% van de kiezers hun stem uit in de Provinciale Statenverkiezingen. Voor de Waterschapsverkiezingen stemde destijds 45,96%.

Door Christine Lvov

De Provinciale Statenverkiezingen worden eens in de vier jaar gehouden. U kunt hierbij stemmen op kandidaten van een politieke partij om u te vertegenwoordigen in de Provinciale Staten. De statenleden die worden gekozen moeten verschillende belangrijke taken uitvoeren. Niet alleen dienen zij als volksvertegenwoordigers van de provincie, zij kiezen ook de Gedeputeerde Staten, het dagelijks bestuur van de provincie, en de leden van de Eerste Kamer. Daarnaast bepalen zij het beleid van de provincie en beslissen zij mee over zaken als woningbouw, verkeer, landbouw en natuur. Er deden in totaal 20 partijen mee aan de Provinciale Statenverkiezing van Zuid-Holland. Tijdens de Waterschapsverkiezingen wordt het bestuur van de waterschappen gekozen. Aangezien Nederland voor een groot deel onder de zeespiegel staat, is het noodzakelijk water op een nauwkeurige manier te beheren. Nederland telt 21 waterschappen, ook wel hoogheemraadschappen genoemd, die zich bezighouden met het beheer van dijken en sluizen en het zuiveren van afvalwater. Zij zorgen er ook voor dat er voldoende water is en dat het water in sloten, rivieren en beken schoon en gezond is. Het waterschap wordt bestuurd door een algemeen en een dagelijks bestuur, die onder leiding staan van de dijkgraaf of watergraaf. Voor het bestuur van de waterschappen deden in Zuid-Holland dit jaar 12 partijen mee.

Uitslag Provinciale Statenverkiezingen
De uitslagen van de verkiezingen van 2023 zijn inmiddels bekend. Het tellen van de stemmen liet even op zich wachten. Verschillende gemeenten lieten woensdagnacht aan het ministerie van Binnenlandse Zaken weten dat de tellers te moe waren. Het tellen werd daarom tijdelijk gestaakt en pas op donderdagmiddag hervat. In Delft kwam dit jaar 59,6% van de kiesgerechtigden naar de stembus. GroenLinks ging in onze gemeente voorop, met maar liefst 17,6% van de stemmen. Ook D66 (11,9%) en VVD (9,5%) blijven groot in Delft. De overduidelijke winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen is nieuwkomer BoerBurgerBeweging, die in alle provincies bovenaan eindigde. Hoewel de partij in Delft op de zesde plaats kwam te staan, met 7,8% van de stemmen, wist BBB in Zuid-Holland maar liefst 13,7% van de kiezers voor zich te winnen. Daarmee kan de partij op 8 zetels rekenen. Hiermee gaat BBB nek aan nek met de VVD, die van 10 naar 8 zetels ging. Op de derde plek staat GroenLinks, met 6 zetels. Forum voor Democratie verloor 13,8% van de stemmen ten opzichte van 2019. Er bleef slechts 3,6% over, en daarmee 2 zetels. Hiermee staat FvD met één zetel achter op JA21, de partij die zich in 2020 afsplitste van FvD en als nieuwkomer 6,1% van de kiezers trok. Ook nieuwkomer VOLT wist met 2,9% van de stemmen een zetel binnen te halen. De Partij voor de Dieren won er een zetel bij en eindigde op 3 zetels. D66, PVV, PvdA, SP, SGP en 50PLUS behielden hetzelfde aantal zetels. CDA, ChristenUnie en DENK leden wel verlies, alledrie moesten 1 zetel inleveren. DENK verloor daarmee gelijk de enige zetel. Ook BVNL, Jezus Leeft, AWP en GOUD bleven achter zonder zetels.

Uitslag Waterschapsverkiezingen
Uit een voorlopige uitslag blijkt dat BBB het ook in de Waterschapsverkiezingen goed doet. In totaal brachten 370.000 kiezers hun stem uit in Delfland. Op basis van 89% van de getelde stemmen komt BBB met 15,41% van de stemmen als winnaar uit de bus in Delfland. De VVD volgt, met 13,26% van de stemmen. Water Natuurlijk behaalde 12,6% procent van de stemmen. In tegenstelling tot de Provinciale Statenverkiezingen won nieuwkomer BVNL in de Waterschapsverkiezingen een aanzienlijk aantal stemmen. Met 4,53% wint BVNL het toch nog van JA21 (4,27%), iets wat, gezien de langdurige controverse rondom lijsttrekker Richard de Mos, voor sommigen als verrassing komt.