(Foto: Koos Bommelé)
(Foto: Koos Bommelé)

Miranda loopt voor zichzelf én andere slachtoffers van seksueel geweld

Algemeen

DELFT - Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met seksueel geweld. In de nacht van 11 op 12 maart is Rotterdam het strijdtoneel hiertegen. De Delftse Miranda in ‘t Hout loopt samen met haar team ‘The Next Step’ mee in deze ‘Nacht Tegen Seksueel Geweld’.

Door Cheyenne Toetenel

“Helaas ben ik als jong meisje ook slachtoffer geworden van seksueel misbruik”, vertelt Miranda. “Uit eigen ervaring weet ik dus hoeveel impact het heeft, niet alleen op het moment zelf maar zeker ook op de rest van je leven. Door het trauma heb ik PTSS, wat ik pas sinds een paar maanden weet. Hierdoor heb ik heel mijn leven alles vermeden dat mij doet denken aan het misbruik. Dat kost verschrikkelijk veel energie en ik had nooit echt rust. Even een avondje op de bank zitten was er voor mij niet bij. Heel mijn leven al slaap ik slecht of eigenlijk bijna niet. Gelukkig gaat dat sinds mijn behandeling steeds een klein beetje beter.”  

Intensieve hulp
De afgelopen maanden heeft Miranda intensieve hulp gehad en hard gewerkt om met haar trauma om te kunnen gaan. “Dit is een proces met vallen en opstaan en ik ben er nog zeker niet. Ik loop mee met de Nacht Tegen Seksueel Geweld omdat ik letterlijk en figuurlijk een stap wil zetten in mijn verwerking en een hele moeilijk periode van traumaverwerking achter me kan laten. Ook hoop ik dat ik door dit in het openbaar te bespreken andere vrouwen steun en help om ook de stap te maken om hun verhaal te delen.”

De wandeling
Met de ‘Nacht Tegen Seksueel Geweld’ gaan de deelnemers samen met Plan International de strijd aan. Samen maken zij een tocht van twintig kilometer door de donkere Rotterdamse nacht, gebieden die je normaal gesproken ’s nachts zou vermijden. Op en langs de route maak je kennis met de verhalen van meisjes en vrouwen uit de projectlanden van Plan International en worden er verschillende belevingen aangeboden; een wandeling met impact en een rauw randje. Samen claimen de deelnemers de nacht terug.

Team
Miranda wandelt niet alleen, maar samen met vier andere vrouwen - Valerie Poortier, Liselotte de Groot, Kelly Berretty en Sophie Mathijssen - die haar deze nacht willen steunen door mee te lopen. “Toen ik online op zoek was naar lotgenoten las ik over deze wandeling. Toen ik later die week samen met een groepje vriendinnen van werk uit eten ging vertelde ik over de wandeling en gaven zij aan graag mee te willen lopen. We werken in de jeugdhulpverlening en helaas komen we seksueel geweld ook in ons werk heel veel tegen.”

Doneren
Het team ‘The Next Step’ heeft al een flink bedrag bij elkaar gesponsord gekregen, maar hoe meer hoe beter. Dus wil jij ook bijdragen aan het stoppen van seksueel geweld? Steun de dames dan via www.nachttegenseksueelgeweld.nl. Klik op ‘Doneer nu’ en zoek naar het team ‘The Next Step’.

Projecten
Het geld dat met dit evenement wordt opgehaald wordt in de programmalanden van Plan International besteed aan projecten gericht op de bescherming van meisjes en jonge vrouwen tegen seksueel geweld. Plan International is een ontwikkelingssamenwerkingsorganisatie die zich in meer dan 75 landen in Afrika, Azië, Latijns-Amerika en het Midden-Oosten inzet voor kwetsbare kinderen, met speciale aandacht voor meisjes en jonge vrouwen. Zo wordt er bijvoorbeeld in het Safer City’s project gepraat met mannen en jongens over de gevolgen van hun gedrag richting meisjes en hoe ze dit kunnen veranderen. Vooral de samenwerking met mannen in het openbaar vervoer, zoals buschauffeurs, zorgt voor veel verbetering. Ook worden lessen in zelfverdediging gegeven, maar ook psychosociale hulpverlening en gezondheidszorg. Meisjes wordt daarnaast voorlichting gegeven over hun rechten en wat zij kunnen doen als zich een gewelddadige situatie voordoet. De organisatie werkt samen met collega’s die uit het land komen en de nuances van de gemeenschap aanvoelen. Met dit partnerschap kunnen ze de context beter begrijpen en de kernoorzaken aanpakken. Zij brengen belangrijke spelers bij elkaar om te overleggen hoe de nationale lobby voor gendergelijkheid aangepakt kan worden.

Meer informatie over de projecten en programma’s van de organisatie én de wandeling lees je op www.nachttegenseksueelgeweld.nl.